Főoldal Kárpát-medence Grezsa: a magyar óvodákba járó gyermekek unokái is magyarul fognak álmodni (MTI)

Grezsa: a magyar óvodákba járó gyermekek unokái is magyarul fognak álmodni (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Pozsony/Perbete, 2021. augusztus 23. - A magyar óvodákba járó gyermekek unokái is magyarul fognak álmodni - jelentette ki Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hétfőn a felvidéki Perbetén, ahol átadta a helyi Református Egyházközségnek a program keretében felújított óvodáját és bölcsődéjét.
"Az emberi természetbe van kódolva az, hogy az ember jelet hagyjon maga mögött, s mi akkor hagyunk igazán jelet magunk mögött, ha majd az ezekbe az óvodákba járó gyermekek gyermekei és azok gyermekei is magyarul fognak álmodni" - emelte ki beszédében Grezsa István. Hozzáfűzte: így tudjuk követni a Szent István-i államalapításkor ünnepelt eleinket, akik ezer éven át megőrizték Magyarországot és a magyarságot. Felidézte: az államalapítás ünnepén Budapesten rendezett tűzijáték végén kirajzolódott egy kereszt, ez pedig olyan útjelző volt, amely a - Lengyelországgal együtt 55 milliós - kelet európai népességnek egyaránt mutatja az utat.
A Perbetén átadott intézmény két óvodai és egy bölcsődei csoportnak, azaz mintegy 52 magyar gyermeknek tud kiemelkedő színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget biztosítani már szeptembertől. A közel 745 négyzetméteres intézmény Nagy Béla nyugállományba vonult lelkipásztor által adományozott telken jött létre, megépítését 352 millió forinttal segítette a magyar kormány.
A délután folyamán Grezsa István még egy másik, teljesen új óvodát is átad a Felvidéken, ezúttal Vágfarkasdon. Ott egy részben vásárolt, részben egyházi tulajdonú telken épült meg a több mint ötven gyermek befogadására alkalmas intézmény, amely a magyar kormány 335 millió forintos támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.
Az óvodafejlesztési program keretében az egész Kárpát-medencét tekintve 179 új intézmény építése, illetve 713 intézmény felújítása lett tervbe véve. Ezen belül a Felvidéken 33 új óvoda és bölcsőde épült vagy épül, illetve 132 lett vagy lesz felújítva. A Felvidéken nagyrészt már csak a teljesen új intézmények átadása van hátra, ezek közül ötöt még szeptemberben átadnak.
A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsőde- fejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert szerte a Kárpát-medencében. A program a tervek szerint 2022 végéig fejeződik be.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 106 vendég böngészi