Főoldal Kárpát-medence Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat az RMDSZ Önkormányzati Konferenciája (MTI)

Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat az RMDSZ Önkormányzati Konferenciája (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFKolozsvár, 2021. szeptember 16. - Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Önkormányzati Konferenciája.

A csaknem 200 önkormányzati vezetőt tömörítő testület csütörtökön, egy nappal az RMDSZ kongresszusa előtt ülésezett Marosvásárhelyen. Az ülés zárónyilatkozatát az RMDSZ közölte honlapján.
A testület megállapította, hogy az elmúlt évek kivándorlási hullámai, a születésszám csökkenése és a világjárvány okozta egzisztenciális bizonytalanság drasztikus romániai népességfogyás perspektíváját vetíti előre. Mindezek erősen veszélyeztetik az ország gazdasági helyzetét, a társadalombiztosítási rendszer fenntarthatóságát, illetve a magyar közösség megmaradását szülőföldjén.
"A romániai magyarok számára kitörési lehetőséget jelenthet az RMDSZ családpolitikai törvénycsomagja: a magukra hagyott önkormányzatok teherviselésében a mindenkori kormánynak is osztoznia kell, illetve olyan új eszközöket kell biztosítania, amelyek révén az önkormányzatok nemcsak segíthetik a családokat, de inspiráló, biztonságos közeget teremthetnek számukra. Vállaljuk, hogy élni fogunk minden törvény adta és fejlesztési lehetőséggel - a helyreállítási alaptól egyéb országos és uniós forrásokig -, amely a romániai magyarokat arra ösztönözheti, hogy itthon alapítsanak családot, itthon építsenek otthont, itthon vállaljanak gyermeket!" - áll a zárónyilatkozatban.
Az önkormányzati vezetők hangsúlyozták, hogy a digitalizációra és innovációra támaszkodó hatékony intézményszervezést tekintik a legfontosabb eszköznek céljaik elérésében. Ezért aktívan részt kívánnak venni az RMDSZ által szervezett Bernády György Önkormányzati Akadémia képzés- és mentorprogramjában.

 

Módosítás dátuma: 2021. szeptember 16. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 192 vendég böngészi