Főoldal Kárpát-medence Szilágyi Péter: a kárpátaljai magyar közösségnek minden nehézség ellenére sikerült megmaradnia és fejlődnie (MTI)

Szilágyi Péter: a kárpátaljai magyar közösségnek minden nehézség ellenére sikerült megmaradnia és fejlődnie (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBeregszász, 2022. július 8. - Az Ukrajnát sújtó háborús helyzetben a magyar kormány minden segítséget megad a kárpátaljai magyar közösség tagjainak, valamint biztosítja az ukrajnai menekültek ellátását is - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának oklevélátadó ünnepségén.

A beregszászi római katolikus templomban megtartott oklevélátadó ünnepségen Szilágyi Péter - az intézmény névadójának, II. Rákóczi Ferencnek a szeretet cselekvéséről megfogalmazott gondolatát idézve - rámutatott, hogy a magyarság megmaradása kettős alapon nyugszik: a józan politizáláson és a hit megtartó erején.
"Mi, magyarok sohasem voltunk a meghátrálás emberei" - fogalmazott a nemzetpolitikai helyettes államtitkár, kiemelve, hogy a kárpátaljai magyar közösség az elmúlt bő évszázadban számtalan alkalommal bizonyította élni és megmaradni akarását. "Minden nehézség ellenére sikerült megmaradnia és a nemzeti kormány támogatásának köszönhetően fejlődnie is" - mondta.
Szavai szerint amikor a magyar kormány 2010-től elkezdte kiépíteni a magyar nemzetpolitika rendszerét, akkor a hit mellett a józan politizálásra is hangsúlyt helyezett, s így van ez azóta is.
"Az egyik legfontosabb közös ügyünk, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen"- húzta alá Szilágyi Péter, majd kifejtette: Magyarország érdekelt abban, hogy Ukrajna "szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek - köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is - biztonságban és nyugalomban élhessen szülőföldjén". Magyarország ezért is támogatta Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszát - hangoztatta.
Az orosz-ukrán háborús konfliktus kapcsán a helyettes államtitkár leszögezte, hogy Magyarország a lehetőségeihez mérten segíti Ukrajnát. Kifejtette: "Bízunk abban, hogy a háború lezajlását követően és Ukrajna európai integrációs folyamata során közösen együttműködve mindkét fél számára kielégítő módon rendezni tudjuk a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak helyreállítását".
Magyarország mindent megtesz azért, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek a háborús helyzetben is működjenek, mivel ezek a szervezetek a "legfontosabb partnereink a kárpátaljai magyar közösség megtartásában" - fogalmazott Szilágyi Péter. Hozzátette: Magyarország minden segítséget megad a kárpátaljai magyar szakképzés és felsőoktatás számára ahhoz, hogy az ezekben az intézményekben végzett diákok, szakemberek tudásukkal a közösség és Kárpátalja javára a szülőföldjükön tervezzék tovább a jövőjüket.
Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke és Soós Katalin, a szakgimnázium igazgatója 83 végzősnek nyújtotta át a tanulmányaik sikeres befejezését igazoló oklevelét.
Az ünnepséget a diákok alkalomhoz illő műsora színesítette.

 

Módosítás dátuma: 2022. július 08. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 72 vendég böngészi