Főoldal Hírek Elhunyt Szalay István, Szeged volt polgármestere (24.hu/fotomedia.hu)

Elhunyt Szalay István, Szeged volt polgármestere (24.hu/fotomedia.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

A 60. érettségi találkozón Sopronban, 2022. május 28-án (Fotómédia fotó)
2022. szeptember 2. - 78 éves korában elhunyt Szalay István matematikus, Szeged korábbi polgármestere – tájékoztatta az önkormányzat pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint Szalay István 1944-ben született a Győr-Moson-Sopron megyei Hegykőn. A Soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett 1962-ben.
A József Attila Tudományegyetem (JATE) matematika-fizika szakán 1967-ben végzett kitüntetéses oklevéllel. A diploma átvétele után az egyetem Szőkefalvi-Nagy Béla akadémikus által vezetett Analízis Tanszékén dolgozott. 1971-ben „summa cum laude” minősítéssel egyetemi doktori címet szerzett. A matematika tudomány kandidátusa címet 1977-ben nyerte el.
1981-86 között a JATE Természettudományi Kar oktatási dékán-helyetteseként is dolgozott. 1991-ben a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatójává választották, amely tisztséget két ciklusban töltötte be. A 2000-ben megalakult integrált Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Tanító- és Óvóképző Intézetének Matematika Szakcsoportját vezette nyugdíjazásáig, 2014-ig.
Témavezetőként tagja volt az SZTE Matematika- és Számítástudományi doktori iskolájának. Rendszeres előadója volt a tanári továbbképzést, ezen belül a diákok tehetséggondozását szolgáló hazai és nemzetközi konferenciáknak. Száz feletti publikációjának döntő többsége angol nyelven jelent meg. Robbantott számok címmel könyvet írt, azt Németországban is kiadtak.
Szalay Istvánt az MSZP-SZDSZ jelöltjeként 1994-ben Szeged polgármesterévé választották, majd 1998-ban az MSZP jelöltjeként szerzett országgyűlési képviselői mandátumot, 2002 és 2003 között a kormány egyházi ügyekért felelős államtitkára volt.
A politikai életből való visszavonulása után a civil szférában tevékenykedett. Kuratóriumi elnöke volt a Szegedi Közéleti Kávéház Esték Alapítványnak.
Szalay Istvánt a szegedi önkormányzat saját halottjának tekinti, a családdal egyeztetve intézkedik dísztemetéséről.

 

Módosítás dátuma: 2022. szeptember 02. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 355 vendég böngészi