Főoldal Kárpát-medence Magyar állami támogatással intervenciós kardiológiai központ létesült Csíkszeredában (MTI)

Magyar állami támogatással intervenciós kardiológiai központ létesült Csíkszeredában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Csíkszereda/Bukarest, 2022. október 27. - Magyar állami támogatással hoztak létre intervenciós kardiológiai központot Csíkszeredában, így a sürgősségi ellátásra szoruló szívbetegeket nem kell mentőhelikopterrel vagy a közúton Marosvásárhelyre vagy Brassóba szállítani - tudatta csütörtökön internetes oldalán a Hargita Népe című helyi lap.
Ezáltal a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban kialakított, és korszerű berendezésekkel felszerelt központban szívritmus-szabályozók, defibrillátorok és reszinkronizációs rendszerek beültetése is lehetségessé válik.
Az intervenciós kardiológiai központ csütörtökön rendezett avatóünnepségén Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke rámutatott: a kardiológiai központot magyar, székely és román összefogással sikerült megvalósítani, amit a szó szoros értelmében "életbevágó" eredményként értékelt. Rámutatott: nagyon elkötelezett székelyföldi orvosok kezdeményezték ezt a központot, ahol szerinte érdemes lesz dolgozni és szakmát tanulni.
Tomcsányi János, a Budai Irgalmasrendi Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa bejelentette: egy magyarországi jószándékú üzletember jóvoltából a székelyföldi kórház a szív elektrofiziológiai vizsgálatához szükséges berendezéssel is gazdagodik. A csíkszeredai orvosoknak azt mondta: nagyon sokat kell majd dolgozniuk, de megéri.
Az intervenciós kardiológiai központ átadásán köszöntő beszédet mondott Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi minisztere, a kórházfejlesztési adományt tulajdonosként kezelő és a csíkszeredai kórház rendelkezésére bocsátó Mens Sana Alapítvány elnöke, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Petres Sándor, Hargita megye prefektusa, László Attila RMDSZ-es szenátor, Tóth László, a magyar kormány egészségügyi helyettes államtitkára, Benedek Theodora, a marosvásárhelyi Intervenciós Kardiológiai Klinika vezetője és Micu Sorin brassói főorvos is. Az átadási ünnepséget a Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadása, szalagvágás és egyházi áldás zárta.
Konrád Judit, a kórház igazgatója a Hargita Népének elmondta: a központ készen áll, megkapta a sugárvédelmi és a funkcionális engedélyt is. A személyzet képzése hónapok óta folyamatos, a munkát azonban csak akkor kezdik el, miután a teljes csapat összeáll.
Az egészségügyi biztosítópénztárral kötött szerződés, illetve a szükséges akkreditációk megszerzése után kezdheti meg tevékenységét a csíkszeredai egészségügyi intézmény új központja, amelynek létrejöttét a magyar kormány 925 millió forinttal támogatta.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 178 vendég böngészi