Főoldal pszicho Gyerekkori borderline személyiségzavar tünetei (ÉVA Online )

Gyerekkori borderline személyiségzavar tünetei (ÉVA Online )

E-mail Nyomtatás PDF

 

2023. július 15. - A borderline személyiségzavar egy nehezen felismerhető mentális betegség. Ha idejében felfedezzük, sokat segíthetünk a gyerekünknek is!

A határeseti személyiség zavar egy sokáig nem kezelt és nem meghatározott betegség volt. Az 1930-as években diagnosztizálták először. Akkor még nem volt rá gyógymód, ami azt jelentette, hogy akit ezzel diagnosztizáltak, egy életen át tartó nehézségnek volt kitéve és meg kellett tanulnia együtt élni ezzel a betegséggel.

Legtöbbször felnőttkorban diagnosztizálják

A betegség magasabb százalékban érint nőket és főleg felnőttkorban kerül diagnosztizálásra az esetek nagy része. Azóta rengeteg kutatás történt a témában és az orvos tudomány is hatalmasat fejlődött. Ahogy a kutatások, ahogy egyre inkább széleskörűek és pontosabbak lettek, tudják, hogy a BPD ma már kezelhető. Minél hamarabb felismerik, annál nagyobb arra az esély, nem fordul komolyabbra tinédzserkorban. Szülőként fontos feladatunk, hogy a gyerekünket segítsük, és amint észlelünk valami szokatlant, megpróbáljunk neki segíteni.

A határesetei személyiségzavar már kisgyerekkorban is jelentkezhet. Tünetei közé tartozik, hogy a kicsik nagyon intenzíven élik meg az érzelmeiket, és utána nehezen találnak vissza egy nyugodtabb érzelmi állapotba. Természetesen ezt már akkor érdemes figyelni, mikor a dackorszak lecseng – 6-7 éves kor után.

Ekkor nagyobb az esélye a kialakulásának

Leggyakrabban akkor alakulhat ki BPD, ha olyan környezetben nő fel egy gyerek, ahol nem validálják érzelmeit. Szülőként különösen kell figyelnünk arra, hogy az érzelmeket a helyükön kezeljük. Lehessen szomorúnak, mérgesnek lenni és lehessen annyira nevetni is, hogy kicsorduljanak a könnyeink. A legtöbb esetben sajnos ez nem jelenik meg. Az orvosi tapasztalatokat azt mutatják, hogy azoknál a gyerekeknél alakul ki a határeseti személyiségzavar, akik el voltak hanyagolva vagy bántalmazó családban nőttek fel. Sajnos olyan családokban is előfordulhat, akik szerető közegben nőnek fel ugyan, de a szülők jóhiszemből csökkentik vagy minimalizálják az érzelmi reakciókat a gyerekük felé, csak azért, mert túlzónak találják.

Szülőként nagyon nehéz meghúzni a vonalat és mérlegelni, hogy melyik az a pont, amikor a gyerekünk érzelmi reakciója túl sok. Ami a legfontosabb, hogy szülőként legyünk jelen. Akkor is, ha esetleg soknak vagy túlzónak érezzük a reakciót, maradjunk vele. Ha kéri, öleljük át, ne hagyjuk semmiképp se egyedül, mert megélheti úgy is, hogy magára hagyják a nehézségben és egyedül marad egy megoldatlan problémával.

A borderline személyiségzavar tünetei gyerekkorban

A BPD betegségben szenvedőknél – ahogy fentebb is írtam – az egyik legjellemzőbb tünet, hogy az érzelmeket nagyon intenzíven élik meg. Ahogy a negatívat, úgy a pozitívat is. Ha az egyikben támogatják őket és a másikban nem – nem tanulják meg kezelni. Valaki, aki mérges vagy csalódott és heves érzelmi reakciója van, amire a szülőnek az a visszajelzése, hogy „túlreagálja”, akkor a gyerek csak mindebből annyit érez, hogy az érzései nem „valósak”, azaz „nem így kellene viselkednie”. Ha azt érzi, hogy valami nem jót csinál, akkor ez csak tovább ronthat a helyzeten.

További tünetek lehetnek még:

Egyik oldalon megjelenhet

- Befelé fordulás

- Lehangoltság

- Szorongó természet

A másik oldalon, pedig ezekkel a tünetekkel párosulhat

- Felelőtlen magatartás

- Lobbanékony természet

- Érzelmek és indulatok keretek között tartása

Szülőként valóban nagy a felelősségünk, amíg a gyerekünket felneveljük. Ezért nagyon fontos, hogy ha elbizonytalanodunk, akkor bátran kérjük szakember segítségét bizonyos helyzetekben. A megelőzés mindig sokkal fontosabb és egyszerűbb, mint kezelni valamit. A határeseti személyiségzavar esetében is bebizonyosodott, hogy minél korábban kezdik meg a kezelést, annál biztosabb, hogy teljes életet tud élni majd a gyerekünk.

 

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 657 vendég böngészi