Főoldal Kárpát-medence Potápi Árpád János: a Selye János Egyetem a felvidéki magyarság közös sikere (MTI)

Potápi Árpád János: a Selye János Egyetem a felvidéki magyarság közös sikere (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Révkomárom, 2024. február 21.- A Selye János Egyetem a felvidéki magyarság közös sikere - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Révkomáromban szerdán.

A nemzetpolitikai államtitkár erről a helyi Selye János Egyetemen (SJE) beszélt, ahol köszöntőt mondott az intézmény, az önálló felvidéki magyar felsőoktatás megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencián.

 

Potápi Árpád János beszédében rávilágított: a Selye János Egyetem a Felvidéken nem egyszerűen az oktatási intézményhálózat csúcsát jelenti, hanem egyidejűleg a helyi magyarság kultúrájának bástyája is, amely méltón őrzi a legkorábbi és legjelentősebb egyetemek hagyományait abban, hogy az egyetem falai közt a felvidéki magyarság teológiai képzése is otthonra talált.

"Azt üzeni ez, hogy az egyház a nemzet jövőjének az elgondolásában, megértésében mindig megkerülhetetlen közösség" - szögezte le Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikai államtitkár Kőrösi Csoma Sándor szavait idézve párhuzamot vont a nagy székely felfedező életútja és a révkomáromi oktatási intézmény megalakulása és eddigi történetének kibontakozása között, rámutatva: mindkettőből sikertörténet kerekedett. Felidézte: a SJE megalakulását évtizedes készülődés, tervezés előzte meg, amely teljes erőbedobást és összpontosítást igénylő "kemény időszak" volt, ám az útjára indult folyamat apró lépésekkel haladva, soha nem állt meg a cél előtt.

"A Selye János Egyetem a felvidéki magyarság közös sikere" - hangsúlyozta Potápi Árpád János, hozzátéve: ma, az intézmény megalapítása után valamivel több mint 20 évvel a Selye János Egyetem egy olyan "valósággá vált álom" , amely arra biztat, hogy merni kell nagyot álmodni.

Rámutatott: kitekintve a jelenlegi helyzetre, látni lehet, hogy az etnikai alapú politizálásnak megvannak a gyümölcsei: a magyar kútfők, az anyanyelven művelt tudomány, a magyar jövő. "Ha akarjuk a felvidéki magyarság jövőjét - márpedig akarjuk - akkor lehetetlen, hogy feladjuk az etnikai alapú politizálást" - emelte ki Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikai államtitkár az emlékkonferencián beszélt arról is, hogy ma a Felvidéken a bölcsödétől az egyetemig rendelkezésre áll az az intézményhálózat, mely biztosítja az anyanyelvű közeget. Együttműködő hálózat épült és épül jelenleg is, nemcsak az oktatás, hanem a gazdaság, a felvidéki és más külhoni vállalkozások között, illetve a média és a sport területén is - mutatott rá. Hozzáfűzte: az, hogy ez a hálózat az élet egészét - a munkát, a megélhetést, a tájékoztatást és a kikapcsolódást is - átfogja, a megmaradás elengedhetetlen feltétele.

"Legyen nemzeti együttműködésünk az a plusz, mely segít minket abban, hogy céljainkat elérjük, és újabbnál újabb csúcsokat hódítsunk meg" - hangsúlyozta Potápi Árpád János.

A SJE, az első felvidéki önálló magyar felsőoktatási intézmény létrehozásáról szóló döntést 2003-ban fogadta el az 1993-ban önállósodott Szlovákia törvényhozása. Az egyetem alapító ünnepségére 2004 januárjában került sor, az intézményben az oktatás ugyanazon év szeptemberében kezdődött meg. Az egyetemen gazdaságtudományi, tanárképző és teológiai kar működik.

 

Módosítás dátuma: 2024. február 22. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 497 vendég böngészi