Főoldal Kárpát-medence Több szlovák-magyar regionális vasúti kapcsolat újraindítását tervezi a szlovák szaktárca (MTI)

Több szlovák-magyar regionális vasúti kapcsolat újraindítását tervezi a szlovák szaktárca (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Pozsony, 2024. március 27., szerda - A szlovák közlekedési tárca több szlovák-magyar regionális vasúti kapcsolat újraindítását tervezi - közölte az MTI-vel a szlovák szaktárca.

A közlemény szerint elsőként a Losonc-Hatvan közötti, illetve a Kassát Hidasnémetivel összekötő vasúti kapcsolatokat indíthatják újra. A második fázisban további négy államközi regionális vasúti kapcsolat is újraéledhet, ezek még a MÁV-Starttal folytatandó tárgyalásoktól függenek - írták.

 

A szlovák közlekedési minisztérium szerint a Losonc-Fülek-Salgótarján-Hatvan vonal szlovákiai részen a Zólyom, Rimaszombat és Rozsnyó irányába haladó vonalakra, illetve Magyarországon, Hatvanban a Kassa-Budapest EC-re köthetne rá. A tervek szerint a vonatok csúcsidőben óránként, azon kívül kétórás időközökben közlekedhetnének. A Kassa-Cana-Hidasnémeti vonalon csúcsidőben ugyancsak egyórás időközönként induló vonatokkal számolnak.

"Szeretnénk javítani a határon átnyúló kapcsolatokat és így megerősíteni a határ menti régiókban élő emberek kötődéseit" - mondta Jozef Ráz, szlovák közlekedésügyi miniszter, rámutatva: a korábban működő vasúti összeköttetéseket 2003-ban megszüntették, azokra azonban meglehetősen nagy igény lenne. A szlovák szaktárca szerint témában már csütörtökön egyeztetnek a szlovák állami vasúttársaság (ZSR) és a MÁV képviselői.

A szlovák közlekedési tárca azt írta: további vasúti kapcsolatok újraindítására is lehetőség mutatkozik a két Komáromot összekötő vonalon, a Losonc-Ipolytarnóc-Szécsény-Balassagyarmat vonalon, a Szlovákújhely-Sátoraljaújhely vonalon, illetve az Ipolyság-Drégelypalánk-Balassagyarmat vonalon is.

 

Módosítás dátuma: 2024. március 28. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 86 vendég böngészi