Főoldal Hírek Trump népszerűbb a magyarok körében Bidennél, de egyikkel sem szimpatizálnak sokan (index.hu)

Trump népszerűbb a magyarok körében Bidennél, de egyikkel sem szimpatizálnak sokan (index.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

2024. június 12. - Az amerikai elnökválasztás előtt a Pew Research Center felmérte, hogyan értékelik az Egyesült Államoknak a világra gyakorolt hatását. A vizsgálatba 34 ország állampolgárait vonták be. A kutatásban öt fő kérdést vizsgáltak: az Egyesült Államok megítélése, a Joe Bidenbe vetett bizalom, a Trump iránti szimpátia, Macron, Putyin és Hszi Csin-ping megítélése, Joe Biden globális problémákra adott válaszai, illetve az amerikai demokrácia.

Mivel világszerte sokan közelről követik a Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump korábbi elnök közötti heves visszavágót, a Pew Research Center felmérte, hogy nemzetközi viszonylatban melyik elnökjelölt a népszerűbb.

Az eredmény talán nem is annyira meglepő módon azt mutatja, hogy jóval többen táplálnak bizalmat Joe Biden irányába. Míg a megkérdezett 34 nemzet átlagosan 43 százaléka úgy látja, hogy Biden helyesen cselekszik a világ ügyeit illetően, addig Trumpban csupán a megkérdezettek 28 százaléka bízik.

A képet azonban árnyalja, hogy egyes országokban jelentős különbségek mutatkoznak meg a kérdés kapcsán. Különösen így van ez Európában – különösen Németországban, Hollandiában, Lengyelországban és Svédországban –, ahol Biden mintegy 40 százalékot ver rá a republikánus jelöltre.

Magyarország különutas ebben a kérdésben is

A tanulmány felhívta a figyelmet, hogy vannak azért kivételek is. Nyolc vizsgált nemzetben nincs statisztikailag szignifikáns különbség Joe Biden és Donald Trump értékelésében, miközben Magyarországon és Tunéziában pozitívabban értékelték Trumpot, mint Bident. Igaz, egyik sem kapott ezekben az országokban sem túl magas pontszámot.

Magyarországon Donald Trumpban az emberek 37 százaléka bízik, Joe Biden mellett pedig a magyarok 24 százaléka tenné le a voksát.

A kutatás egyik érdekessége, hogy bár hazánkban csak a megkérdezettek 24 százaléka ítéli meg Bident pozitívan, a globális problémák kezelésénél már kedvezőbben látják az amerikai elnököt.

Joe Biden klímapolitikáját 37 százalék érzi jónak, a globális problémákra adott válaszaival 33 százalék elégedett, miközben a Kína-politikáját a magyarok 32 százaléka tartja kielégítőnek. Jóval kevesebben – mindössze 23 százalék – értenek vele egyet az izraeli–palesztin kérdés kezelésében. Ez átlagosan 30 százalékos elégedettséget jelent.

A felmérésben vizsgálat alá vették Emmanuel Macron francia, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnököt is. Magyarországon a megkérdezettek 25 százaléka értékeli pozitívan Macron tevékenységét, 24 százalékuk a kínai elnököt, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök a legnépszerűtlenebb. A válaszadók mindössze 21 százaléka érzi úgy, hogy az orosz államfő helyes döntéseket hoz a globális politikai kérdésekben.

A vizsgálat kiterjedt az Egyesült Államokról alkotott véleményre is. Magyarországon 52 százalék szimpatizál az Egyesült Államokkal és 47 százaléknak vannak ellenérzései a nagyhatalommal szemben. Egyébként Amerika Lengyelországban a legnépszerűbb. Itt a megkérdezettek 86 százalékának van pozitív véleménye az országról, míg Tunéziában a legelutasítóbbak, ahol 87 százalék ítéli meg kedvezőtlenül a jelenleg Joe Biden vezette államot.

Az amerikai demokráciát egyébként a magyarok 21 százaléka jó példának tartja, míg 19 százalék szerint soha nem is volt jó példa. A megkérdezettek 40 százaléka válaszolta azt, hogy korábban megfelelő volt, de az elmúlt években már nem lehet rá pozitív példaként tekinteni. Az amerikai demokráciára Nigériában tekintenek a legtöbben jó példaként (63 százalék) és Törökországban ítélik meg a legtöbben negatívan (52 százalék).  Pataki István

 

Módosítás dátuma: 2024. június 12. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 361 vendég böngészi