Főoldal tárlat Gyûjtõk és kincsek

Gyûjtõk és kincsek

E-mail Nyomtatás PDF
Egyetemes kultúrtörténeti emlékeket mutat be az Iparmûvészeti Múzeum tegnap megnyílt nagykiállítása
Budapest.

 Egyetemes kultúrtörténeti emlékeket mutat be az Iparmûvészeti Múzeum tegnap megnyílt nagykiállítása
Budapest. Különleges bútorok, porcelánok, ötvös remekek és textilek, az Iparmûvészeti Múzeum gyûjteményének gyöngyszemei tekinthetõk meg a Gyûjtõk és kincsek címmel az Üllõi úti intézményben tegnap nyílt új nagykiállításon.
A budapesti múzeum történetében egy új könyv elsõ fejezete ez a tárlat, a hosszú idõ óta elsõ, hoszszú ideig nyitva tartó, úgymond állandó kiállítás, amely a múzeum rejtve maradó kincseibõl mutat be tudós gondossággal összeválogatott kollekciót – mondta Takács Imre fõigazgató, aki két hete vette át öt évre az intézmény vezetését.
Ez a kiállítás, amely átfogó képet nyújt Európa egyik legrégibb iparmûvészeti múzeumának gyûjteményérõl, igazán kell a magyar közönségnek – fogalmazott Bozóki András kulturális miniszter.
A kiállított egyetemes kultúrtörténeti emlékek, a több mint négyszáz értékes és érdekes mûtárgy bemutatását élményszerûség, interaktivitás jellemzi, a látogatók részesei lehetnek mindannak, amit látnak – mondta a miniszter, utalva arra, hogy számítógépes játékokkal lehet például megtudni, melyik tárgy mire való, melyik ruhát ki viselte, vagy virtuálisan bele lehet lapozni a korabeli újságokba.
Lechner Ödön híres, szecessziós épületében az elmúlt száztíz évben a múzeumba került mûtárgyak közül kiállítottak egy több mint négyszáz éves ötvös mûremeket, egy tengeri csikót, amelynek hajszálvékony kagyló díszítése is átvészelte a századokat.
A múzeum raktáraiból szintén a kiállítás tárlójába került egy reneszánsz korabeli cipõ, amelyet korát illetõen akár Madame Pompadour is hordhatott volna az akkori divat szerint kizárólag fehér harisnyával.
Az egyedi mûremekek sorában mutatják be a történelem elsõ zenélõ automatáinak egyikét, egy több mint négyszáz éves, mozgó és muzsikáló szent alakot is, amelyhez hasonló csak kettõ létezik a világon.

Módosítás dátuma: 2006. március 14. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 174 vendég böngészi