Főoldal könyv Könyvek, írók, olvasók

Könyvek, írók, olvasók

E-mail Nyomtatás PDF
Mától: XIII.
Mától: XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
SBudapest. Sólyom László magyar államfõ nyitja meg ma délután a gazdag programot kínáló négynapos könyvünnepet, a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, melynek középpontjában a kortárs spanyol irodalom és könyvkiadás áll, díszvendég írója Jorge Semprún lesz. A 20. századi irodalom emblematikus alkotója, a kirgiz Csingiz Ajtmatov ugyancsak ellátogat a fesztiválra. A Berliner Zimmer program keretében több mint egy tucat német író mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek. Ezenkívül neves holland, brit, ír, portugál, szlovén, szlovák, horvát, osztrák, észt, finn és japán írókkal találkozhatnak az olvasók.
A Kongresszusi Központban és a fõbejárat elõtti sétány standjain több mint 500 külföldi, magyarországi és határon túli magyar könyves cég mutatja be és árusítja köteteit, köztük több mint 300, a fesztiválra idõzített újdonságot. A 17 országból érkezõ külföldi írók mellett a magyar szellemi élet közel 350 jeles képviselõje, írók, tudósok, mûvészek, politikusok szerepelnek a fesztivál 250 programján.
Hatodik alkalommal kerül sor a rendezvény keretében az Európai Elsõkötetesek Fesztiváljára, melynek magyar résztvevõje idén Papp Sándor Zsigmond, Szlovákiát pedig Karol D. Horváth képviseli.
A Kalligram Kiadó is számos kiadványával lesz jelen a könyvünnepen. Immár hagyományosan a fesztivál elõestéjén, tegnap este könyvbemutatót tartott a kiadó a Szlovák Intézetben. A Kalligram-esten András Sándor: Gyilkosság Alaszkában, Földényi F. László: Berlin sûrûjében, Sándor Iván: Követés, Kõrösi Zoltán: Milyen egy nõi mell? Hazánk szíve, Du1an ©imko: Japán díván, Jioí Dra1nar: Forradalmakról, titkos társaságokról és a genetikai kódról, Miroslav Marcelli: Foucault, avagy Mássá lenni, Kerényi Ferenc: Madách Imre, Csehy Zoltán: Hecatelegium, Konsztandinosz P. Kavafisz: Alexandria örök címû köteteivel ismerkedhetett meg a közönség. Vasárnap 10 órától a Kongresszusi Központ Liszt III. termében Du1an ©imkóval, a Japán díván szerzõjével Márton László beszélget. A Kalligram standjánál (P9, Pátria terem) a kiadó szerzõi dedikálnak. Holnap 14.00 és 17.00 óra között Jóry Judittal, Borbély Balázzsal, Tõzsér Árpáddal, Sándor Ivánnal, szombaton 13.00-tól 17.00-ig Kerényi Ferenccel, András Sándorral, Kõrösi Zoltánnal, Lovas Ildikóval, vasárnap 12.00-tõl 15.00-ig Polcz Alaine-nal, Görözdi Judittal, Du1an ©imkóval és Bombitz Attilával találkozhatnak a fesztivál látogatói. (ú, m)

Módosítás dátuma: 2006. április 20. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 134 vendég böngészi