Főoldal Modellvilág Szépek és okosak, de olyan unalmasak

Szépek és okosak, de olyan unalmasak

E-mail Nyomtatás PDF
Pflum Orsi magán kívül gyerekeket is leégetett, az elõzetes megmérettetésnek szánt IQ-teszt pedig még a Microsoft Wordnek sem okozott volna gondot a Miss Universitas szombat esti döntõjén.

 Pflum Orsi magán kívül gyerekeket is leégetett, az elõzetes megmérettetésnek szánt IQ-teszt pedig még a Microsoft Wordnek sem okozott volna gondot a Miss Universitas szombat esti döntõjén. A Velvet egyik favoritja ráadásul csak második lett, pedig még okosnak is tûnt. A döntõn azért kiderült, hogy Magyarország legszebb és legokosabb egyetemistája inkább okos, mint szép, de eléggé unalmas. Viszont meglepetésre Németh Kristóf életmentõ hõsként viselkedett.
"Az a baj, hogy a nõk vagy csúnyák vagy szépek és buták"
Talán ezt a KFT által megénekelt sztereotípiát akarták felszámolni a Miss Universitas szervezõi, akik idén negyedszer rendezték meg a "szépek és okosak" versenyét. Ezúttal egy olyan szépségversenyen jártam, ahol kivételesen a lányok helyett a nézõket nézték hülyének, amikor kiválasztották a gyõztest.
Szépség és intelligencia
A Budapesti Kommunikációs Fõiskola újonnan, EU-s támogatással épített akadálymentes épületének aulájában tegnap este nem hágott a tetõfokára a hangulat, mert nem is volt hangulat. Én néha megfeledkeztem magamról, és azt hittem, hogy egy wellnes centrum meditációs szobájában lazulok valami Szent Martin számra. Ilyenkor általában Németh Kristóf hangja vert fel az alfaállapotból, és ráeszméltem, hogy a valóságban egy MESE Kht.-rendezvényen ülök.
A Miss Universitas döntõjének nézõi közt nem sok fizetõvendéget láttam, pedig azt hittem, tömegek lesznek majd kíváncsiak a szép és okos fenoménekre. A nézõteret fõleg a versenyzõk aggódó családtagjai, szervezõk, a szponzorok, fellépõk és újságírók foglalták el. Azért láttam pár szépségverseny-turistát is. Ezeket a középkorú férfiakat elsõre kis kaliberû fényképezõgépükön kívül folyamatos éber figyelmükrõl, és nyakuk jellemzõ nyújtogatásáról lehet megismerni.
A szervezõk elmondták, a verseny különlegessége az volt, hogy a döntõ elõtt IQ-tesztet végeztettek a lányokkal, és ez is beszámított az eredménybe. Horváth Ágnes, szervezõ szerint a lányok mind átlagon felüli kategóriába estek az értékelés szerint. A tesztbõl kaptunk egy példányt, és ebbõl kiderült, hogy az IQ-tesztnek nevezett feladatsor maximum a totális debilek kiszûrésére volna alkalmas. A négy perces szókincs és intelligenciatesztben az egy sorban látható öt szóból kellett kiválasztani azt az egyet, ami leginkább ismerõs. Egy példa:
a. funkció b. funció c. finkális d. finkció e. szenkció
Ehhez annyira azért nem kell okosnak lenni, még egy Microsoft Word is átlagon felüli eredményt érne el.
Az este hõse: Németh Kristóf
A házigazda Németh Kristóf volt, akit ezúttal nem akarok szapulni, mert igazi hõsként viselkedett. A verseny fülledt, levegõtlen helyiségében ugyanis két forduló között, nem sokkal Pflum Orsi fellépése után rosszul lett egy férfi nem messze tõlem, így végignézhettem, ahogy Kristóf David Hasselhoff legjobb éveit idézõ lendülettel vette gondozásába a szerencsétlenül járt embert. Orvosért küldetett, és egy percre sem hagyta magára a szenvedõ alanyt, akinek a jelekbõl és hörgésébõl ítélve szívrohama volt, majd az esés következtében eltört a válla. A Barátok Közt Gézája fáradhatatlanul mantrázta neki, hogy "minden rendben, nem lesz semmi baj, minden rendben lesz", simogatta, megpróbálta megfelelõ testhelyzetbe segíteni. Megszervezte a mentõk gyors bejutását, és esküszöm olyan megbízhatónak tûnt. Kicsit el is szégyelltem magam, fõleg, mert nem sokkal a baleset elõtt az origo egyik érzékeny lelkû fotósa felelõsségre vont, hogy miért baszogatjuk annyit szegény Németh Kristófot az Indexen. Három szavas választ adtam, de azóta kicsit elgondolkoztam, hogy talán mégsem az.
Noémi az új sztár
A mûsorról nem sokat szeretnék mesélni, mert óriási blamázs volt. Pflum Orsi félórás elõadása során nem csak magát égette be, hanem az elõtte fellépõ tizenkét éves forma táncoslányokat is. Gondolta, ha már egyszer égnie kell, legalább ne egyedül tegye, és felhívta õket háttértáncosnak az egyik számához. Csakhogy véletlenül eggyel elõbb szólította õket színpadra, így szegény kislányoknak Lisa Stensfield lassú számára kellett táncolniuk. Pflum Orsi már ezelõtt is iszonyatosan gáz volt, ahogy elõnytelen szerelésében Madonna egyik ifjú kori számát adta elõ. Az volt az érzésem, hogy a Megasztár akkora hatást tett rá, hogy még mindig benne érzi magát, és azt hiszi, hogy ez érdekel valakit a tízéves Megasztár-rajongókon kívül.
Viszont késõbb volt még egy fellépõ, Noémi, aki nekem nagyon tetszett, bár sosem hallottam még róla. Noémi a "Starworld", Magyarország elsõ sztárképzõ iskola képviseletében érkezett, és elsõre azzal fogott meg, hogy félórás elõadása során végig látszott a csipkés bugyija. Noémi egy középkorú nõ, nagyon jó lábakkal, feltûnõ vörös hajkoronával. Rockos számokat adott elõ, és a mikrofonállvánnyal majdnem olyan jól bánt, mint Iggy Pop. "Fenn vagyok a csúcson, az exkirály a túszom" refrénû dala közben nem csak a számra lehetett figyelni, hanem az ügyesebbek még borotvált puncijának a szélét is megfigyelhették az igézõ tekintetû Noéminek.
Arcokban és mellekben fürödni
Az egyetemista és fõiskolás versenyzõ lányok felhozatala nem volt rossz, igaz szerintem ennyi szép lányt bármelyik egyetem aulájában lehetne találni ebédszünetben. A mezõny nem volt se jobb, se rosszabb egy átlagos szépségversenyénél, de azért tény, hogy valamivel több értelem tükrözõdött a szemekben, mint máshol.
A rendezvényt nemcsak én nem tudtam élvezni, de a fotósok is panaszkodtak, mert a bikinis felvonulás alatt füstöt nyomtak be a színpadra, így nem lehetett normálisan fotózni õket. Persze voltak olyan nulladik típusú jelenségek, amikkel el tudtam magam szórakoztatni. Az egyik ilyen Turczi István, József Attila-díjas költõ volt, aki a Miss Universitas mûvészeti vezetõje szerepét töltötte be. De hogy még közelebb lehessen a csinos lányok szívéhez, a zsûri elnöke is õ volt. Turczi a versenyt patetikus monológgal zárta, amiben a szépségversenyek természetét egy József Attila-idézettel foglalta össze, miszerint "Hiába fürösztöd másban, csak magadban moshatod meg arcod". Turczi elmagyarázta, hogy a szépség egy felismerés, amit megint csak nem értettem, hogy miért. Azt viszont sikerült megértetnie velem, hogy azért jó a szépségverseny, mert a lányok megmérhetik magunkat, és kiderülhet, mennyit érnek mások szemében. Monológjára Németh Kristóf rákontrázott egy másik idézettel, neki az jutott eszébe, hogy "Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül is bejöhetsz hozzám, de gondold meg jól". Bár a színész ezzel a férfi-nõ viszonyt akarta szemléltetni, de szerintem inkább burkolt üzenet volt ez a versenyzõ lányok számára.
Megint nem nyert a favoritom
Szerkesztõségünk favoritja, a csodálatos Cseh Ivett nem került dobogóra. Ivettnek egy wellness-bérlettel, egy hoszteszszerzõdéssel, és könyvutalvánnyal szúrták ki a szemét, pedig a jelenlévõk egyöntetû véleménye szerint magasan õ volt a legszebb. Véleményem szerint a húszéves lány túl érzékien nézett ki ahhoz, hogy nyerjen, vagy legalábbis nem tudom mással magyarázni, hogy miért egy nála sokkal jelentéktelenebb hallgató nyerte a fõdíjat. Ivett távoktatásban tanul, a Budapesti Gazdasági Fõiskola vállalkozásszervezõ szakán másodéves, és emellett dolgozik, csokoládét értékesít. Ivett nem keseredett el a végeredmény hallatán, mert csak a szórakozás kedvéért indult el, illetve azért, mert elmondása szerint mindenki szerint szép, ezért ki akarta magát próbálni. Mikor arról kérdeztem, hogy okosnak vagy szépnek tartja-e magát elsõsorban, inkább az utóbbit választotta, de ez már egyfajta okosságról árulkodik.
De mindegy, mert legszebb magyar hallgató Révai Katalin lett, aki nemhogy nem igézett meg, de nem is értettem, miért nyert. A gyõztes huszonegy éves, másodéves hallgató a Nyugat-Magyarországi Egyetemen (azaz Gyõrben), és tanító-mûvelõdésszervezõ szakon 4,6-os az átlaga. Szerinte azért nyert, mert van egyfajta kisugárzása, amivel rabul tudja ejteni az embereket, meg mert táncol is, és emiatt jól tud mozogni a színpadon. A tanítás érdekli, de hajlik a média irányába is. Szívesen lenne mondjuk divatlapnál újságíró. Katalin amúgy az életben átlagos lánynak tartja magát, és õ az "okos vagy szép-e vagy" kérdésemre az "inkább az okos felé hajlok" választ adta.
Drámai vég
A legjobb fejnek akkor is a harmadik helyezett Halász Beatrix bizonyult, szerintem neki kellett volna inkább nyernie. Amikor megkérdeztük, hogy mit szeretne világbéke helyett, azt válaszolta: "Azt szeretném, hogy szigorítsák meg a visszaesõ bûnözõk büntetését." Igazándiból ilyen csajokból szerettem volna többet látni a Miss Universitason, de talán majd jövõre a "kemények és szépek" mottójú szépségversenyen.
Az est végén Németh Kristóf még megköszönte a sajtó "mélyen tisztelt" képviselõinek, hogy ott voltak, és jó hírét viszik a rendezvénynek. Majd nagyszerû dramaturgiai érzékkel bejátszották a Pink Floyd High Hopes címû balladáját, ezzel bebiztosítva, hogy a dobogósok közül legalább egyvalaki elsírja magát.
hh

Módosítás dátuma: 2006. május 08. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 96 vendég böngészi