Főoldal tárlat Egyiptomi kopt mûvészet a fáraók után

Egyiptomi kopt mûvészet a fáraók után

E-mail Nyomtatás PDF
A tárlat tizenhat kölcsönkapott darabját Braille írással a vakok számára is olvashatóvá tették
A Párkányi Városi Galéria különleges kiállítással örvendeztette meg látogatóit.
A tárlat tizenhat kölcsönkapott darabját Braille írással a vakok számára is olvashatóvá tették
A Párkányi Városi Galéria különleges kiállítással örvendeztette meg látogatóit. A Budapesti Szépmûvészeti Múzeum nagy visszhangot keltett hellenisztikus, római kori és késõ antik keresztény mûvészetet bemutató tárlatának tizenhat kölcsönkapott darabját ugyanis Braille írással tették olvashatóvá, illetve speciális szövegmondó (tárgyleíró) berendezésekkel élvezhetõvé a gyengén látók és a vakok számára is.
A kopt mûvészet Egyiptom késõ antik és korai bizánci keresztény mûvészetének hagyományos elnevezése. Pontos társadalmi öszszefüggései, legfontosabb korszakai, a földközi-tengeri térség egykorú régióinak mûvészetéhez való viszonya egészében véve mindmáig homályban maradt. Éppen ezért a száznegyvennyolc, mintegy másfél ezer éves tárgyból álló budapesti – s a darabszámot illetõen jóval szerényebb, ámde éppen olyan értékes párkányi – anyag nem a mûvészettörténet valamely már klasszikusnak elismert korszakának keresztmetszetét villantja fel, hanem csupán most kezdi megtalálni az õt illetõ helyet az európai mûvészeti hagyományban. A koptok emlékanyagának kutatói a feltárt leletek kapcsán évtizedes vitákat folytattak arról, hogy vajon az építészeti faragványok, textilmaradékok, agyagedények, figurális csontfaragványok vagy éppen funkcionális tárgyak – gyermekjátékok az önálló mûvészet, vagy „csupán” a népmûvészet kategóriájába tartoznak. Török László akadémikus, az egyiptomi kopt mûveltség világszerte számon tartott kutatója, a budapesti tárlat fõkurátora szerint a legutóbbi idõben ezt a megközelítést merõben új értékelés kezdi felváltani. „A kopt mûvészet új, nagyobb távlatú és kiegyensúlyozottabb megnyilvánulása az egyetemes kultúrának, így mindenképpen a mai európai kultúrhistória egyik, nem jelentéktelen elõképe. A célkitûzés: bemutatni azokat a mestereket és mûhelyeiket, akik magukban hordták a kor mûvészeti inspirációinak ismeretét; az egyiptomi talajból, és a különálló hagyományokból fakadó antik-összmunkát.”
A dolog pikantériája, hogy a régészek a fáraók Egyiptomának tárgyi emlékei után kutatva az ásatások során a késõbbi, ezért értelemszerûen a fáraonikus leletek fölött talált kopt tárgyakat hosszú idõn át rendszerint félretették, figyelmen kívül hagyták. A kairói Kopt Múzeumot 1908-ban alapították (a nálunk kiállított tárgyak egy része onnan, valamint az Alexandriai Múzeumból származik), de ma már Egyiptom számos más múzeumában is látható önálló kopt kiallítás. A Párkányi Városi Galéria tárlatának kurátora Kun Zsuzsa mûvészettörténész. A válogatott leletek között található egy aranyozott nõi múmiamaszk az i. sz. elsõ század elsõ felébõl, egy kislány stukkóval bevont múmiapólyája a második század végérõl, agyag-és terrakottaszobrocskák, felnõtt tunika (5-6. század), a szoptató aziszt ábrázoló fogadalmi szobrocska (kései 5. század), különféle nõi alakok, festett asztali amfora nõi büsztökkel (6. század), miniatûr edény és csontfaragványok, valamint egy fából készült kerekes játéklovacska.
CSEPÉCZ SZILVIA

Módosítás dátuma: 2006. május 09. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 64 vendég böngészi