Főoldal könyv Hemingway, a kém

Hemingway, a kém

E-mail Nyomtatás PDF
A híres író tevékenységének kevésbé ismert oldala
Milánó.

 A híres író tevékenységének kevésbé ismert oldala
Milánó. Peter Moreira kanadai újságíró „Hemingway a kínai fronton: kémmisszió Martha Gellhornnal a második világháborúban“ címmel írt könyvet, amelyben felfedi az író tevékenységének eddig kevéssé ismert oldalát.
Moreira Ázsiában és az Egyesült Államokban felkutatott dokumentumok alapján azt állítja mûvében, hogy Ernest Hemingway 1941-ben Franklin D. Roosevelt elnök megbízásából utazott 3. feleségével Hongkongba és Kínába, hogy információkat szerezzen a Mao Ce-tung és Csang Kaj-sek közötti ellentétekrõl és általában az ottani helyzetrõl. A feladatot közvetlenül az amerikai pénzügyi államtitkártól, Harry Dexter White-tól kapta. A minisztérium, amelynek vezetõje akkor Henry Morgenthau volt, a titkosszolgálatok egyik központjául szolgált.
Az 1941. február 1-jén megkezdett misszió, amelyben Hemingway, mint a PM, a liberális értelmiségiek lapjának tudósítója vett részt – szintén újságíró feleségét a Collier’s Magazine küldte ki – három és fél hónapig tartott. Az írónak ez idõ alatt sikerült találkoznia Csou En-lajjal és az akkori kínai vezetés több tagjával. Tapasztalatait egy hatoldalas jelentésben foglalta össze, amelynek lényege az volt, hogy Kínában gyõzni fog a kommunizmus és ezzel felborul a távol-keleti egyensúly.
Moreira szerint ez a misszió ébresztette fel az íróban a kémkedés iránti fokozott érdeklõdést. A könyv legvitatottabb részében az áll, hogy Hemingway késõbb hozzájárult ahhoz, hogy White továbbítsa jelentéseit a Szovjetuniónak. A maccartyzmus idején ez kellemetlenségeket is okozott az írónak, akit talán csak hírneve miatt nem fogtak perbe. White-ot azonban megvádolták azzal, hogy kommunista kém volt. atéletre azonban nem került sor, mert White meghalt még a per vége elõtt.

Módosítás dátuma: 2006. június 14. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 174 vendég böngészi