Főoldal Modellvilág Kitört a modellügynökök keresztes háborúja

Kitört a modellügynökök keresztes háborúja

E-mail Nyomtatás PDF
A piacvezetõ ügynökségek - Face, Visage, Attractive, Contact - úgy tudják, hogy egy ötödik nagy ügynökség fõnöke rendre kiskorú modellekkel kezd ki.

 A piacvezetõ ügynökségek - Face, Visage, Attractive, Contact - úgy tudják, hogy egy ötödik nagy ügynökség fõnöke rendre kiskorú modellekkel kezd ki. Az ügynökségek vezetõi mélységesen fel vannak háborodva és a szakma hitelét féltik. Az érintett nem nyilatkozik, viszont a közelmúltban több lányt is saját cégéhez csábított a Visage-tól. Modellügynök-háború, made in Hungary.
Kajdi Csaba modellügynök (Visage Models) körlevélben fordult a magyar modellszakmához, melyben arról ír, hogy a Valentine Models vezetõje saját, 14 éves modelljével bújt ágyba, és más fiatal modell-lányokkal is kikezdett. A nyílt levél egyebek mellett a wiwen is olvasható.
Az érintett nem nyilatkozik, hanem perre készül
A megvádolt Valentine Models vezetõje, Pethõ Bálint a Velvet megkeresésére kijelentette, nem érdeke a sajtóban Kajdi Csaba vádjaira reagálni. "Nem látom értelmét, hogy belemenjek parttalan vitákba, nincs minek kapcsán védekezni, jogi úton fogunk lépéseket tenni" - mondta, és hozzáfûzte, hogy már így is több mint elégszer reagált Kajdi rágalmaira. Egyébként éppen rágalmazás illetve hitelrontás címén tervezi Kajdi ellen a perindítást.
Hallgatni arany

Kajdi Csaba kevésbé szûkszavúan vázolta nekünk aggályait: "A Valentine egy viszonylag kezdõ modellügynökség, akikrõl eleinte azt hittük, komolyan csinálják, amíg ki nem derült, hogy meg akarják dönteni a lányokat. És valóban van köztük egy 14 éves kislány is."
Kajdi szerint az esetre úgy derült fény, hogy a lány egy divatbemutatón kérkedve hangoztatta, hogy a 28 éves Pethõvel jár. Megkeresésünkre egy nevét eltitkolni szándékozó modell lány elmondta, hogy Pethõ nála is próbálkozott, ám saját védelme érdekében többet nem kívánt hozzáfûzni a témához.
Az elcsábított lány anyukáját sem zarvarják a történtek, aki szintén bekapcsolódott az emailes háborúba. Õ csak annyit közöt: Kajdiéknak semmi köze lánya magáéletéhez.
Divatmodell nem egyenlõ szépségkirálynõ
Abban valamennyi általunk megszólaltatott ügynökség-vezetõ egyetért, hogy a magyar modellszakma megítélése kimondottan rossz: az átlag magyar úgy gondolja ugyanis, Kelemen Anna vagy bármelyik playmate ugyanolyan modell, mint mondjuk Epres Panni. Erõsen összemosódik a köztudatban a divatmodellek köre a különbözõ erotikus magazinok és szépségkirálynõk csapatával.
Divatmodell nem egyenlõ kurva
Fehér Orsi, az Attractive Models vezetõje például így vélekedik: "A köztudatban nincs meg az a fogalom, hogy divatmodell. Pedig például Pozsonyban, valahogy jobban tájékoztatva vannak az emberek. Míg ott a család segít annak a lánynak, aki modellkedik, itt a fizikatanár megbuktatja, mert azt hiszi, kurva lesz belõle."
Szerinte tovább ront a helyzeten, ha az alapvetõen ellenséges vagy alultájékoztatott közvélemény olyan esetrõl hall, mint a Valentine Models-é: "Tizennégy éve vagyok a szakmában, az elsõ három évben modellkedtem is, de olyan esettel még nem találkoztam, hogy egy ügynökségvezetõ fiatal lányokat csábítson el" - mondja.
"Ha ügynök vagy, nem mindegy, kivel fekszel le"
Kajdi Csaba szerint egy ilyen ügynek azért kell nyilvánosságra kerülnie, mert "amíg lakatos vagy, vagy burkoló, addig a magánügyed, kivel fekszel le, de amikor modelleket menedzselsz, akkor már nem."
Kajdi továbbra is hangsúlyozza, nem mindegy, milyen típusú és hány éves modellrõl van szó: "Elképzelhetõ, hogy egy erotikus-akt modell életébe teljesen belefér az, hogy a menedzserével szorosabb viszonyt alakítson ki, de feltételezem, hogy az a lány már betöltötte a 18. életévét, vagy még idõsebb. A mi helyzetünk azonban teljesen más. Mi szinte kiskorú gyerekekkel foglalkozunk ahol a kezdõ lányok még alig töltik be a 14. évet. Ezért természetesen az ügynökök nagyon nagy felelõsséggel tartoznak a lányok és a szüleik felé. Magam is napi kapcsolatban állok a kiskorú modellek szüleivel, és fontos, hogy maximálisan élvezzük a bizalmukat. Nem engedjük például, hogy egyedül utazzanak."
Nem rivalizálásról van szó

Felvetõdött bennünk a kérdés, mennyire állhat ilyen esetek hátterében az ügynökségek közti rivalizálás. Bevett szokás a szakmában, hogy úgymond elcsábítanak egymástól modelleket, Fehér Orsi szerint ilyen mindig is volt és lesz, Kéri Csaba, a Contact Models vezetõje szerint pedig normális, ha az ügynökségek között néha kemény rivalizálás illetve verseny alakul ki. Szerinte Pethõ weboldala már önmagában sokat elárul arról, hogy "itt nem arról van szó, hogy õ jelentõs veszélyt jelent, mert annyira jó, hogy mindenkit lever". Ugyanakkor tény, hogy a Visage-tól az utóbbi idõben több modell is átpártolt a Valentine-hoz.
Szakmán belül csajozni
"A Valentine Models minden ügynökségnek a bögyében van" - összegzett Kéri Csaba. "Nem lenne jó, ha elterjedne ez a szellemiség, hogy gyorsabban vagy jobb munkához lehet jutni úgy, ha valaki lefekszik befolyásos emberekkel. Nem tudom, hogy ez így itt megtörtént-e vagy sem, de az biztos, hogy rendkívül amatõr és kártékony az az ügynökségvezetõ, aki szakmán belül "csajozik" - fogalmazott. Hozzátette, hogy az ügynökségek közös érdeke, hogy magas színvonalon dolgozzanak, "mivel az csak a szakma külföldi megítélésének jó, ha sok jó magyar ügynökség létezik" - mondta, hozzátéve, hogy nem tudja, jót tesz-e egyáltalán a modellszakmának az ilyesféle esetek napvilágra kerülése.
A szakma érdekében
"Nekem nem az a célom, hogy bárkinek is kárt okozzak" - mondta Kajdi Csaba szintén nyomatékosítva, nem konkurenciaharcról van szó: "Egyszerûen csak nem szeretnénk, hogy a becsületesen dolgozó ügynökségek ilyen megítélés alá kerüljenek egyetlen egy eset miatt. Meg szeretnénk védeni a divatmodell szakma presztízsét, és el akarunk határolódni a csalóktól." Fehér Orsi szerint "azért érdemes közösen szót emelniük, hogy más ennyi idõs lánnyal ne fordulhasson el ilyesmi, és hogy a közeljövõben ne egy mérges anyuka vagy apuka húzza rájuk a vizes lepedõt".
feng zsuzsi

Módosítás dátuma: 2007. június 08. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 134 vendég böngészi