Főoldal Modellvilág Sztrájkba léptek az aktmodellek

Sztrájkba léptek az aktmodellek

E-mail Nyomtatás PDF
"Semmit nem tenni" azért, hogy valaki pénzt keressen nem is olyan könnyû, mint amilyennek kívülrõl látszik - ezt üzenik azok az olasz aktmodellek, akik sztrájkba léptek, hogy magasabb béreket és jobb feltételeket harcoljanak ki maguknak. "Semmit nem tenni" azért, hogy valaki pénzt keressen nem is olyan könnyû, mint amilyennek kívülrõl látszik - ezt üzenik azok az olasz aktmodellek, akik sztrájkba léptek, hogy magasabb béreket és jobb feltételeket harcoljanak ki maguknak.
"Szakmai elismerést" és állandó szerzõdést követelnek a tiltakozó olasz aktmodellek - férfiak és nõk vegyesen. A mûvészeti iskolákban foglalkoztatott 300 modell fele ugyanis csupán éves szerzõdéssel rendelkezik, a többieket pedig órabérben fizetik.
"Kemény és fog vacogtató" munka az aktmodelleké, akik gyakran napi nyolc órán keresztül pózolnak pucéran - állítja a 42 éves Antonella Migliorini. "Nem pornósztárok vagyunk, ha szerencsénk van, akkor jó, ha óránként 25 eurót (6400 forintot) keresünk" - tette hozzá.
A szerény bérezés ellenére persze mindig vannak, akik elvállalják ezt a munkát is. "Vannak, akik szerint megéri, hiszen a mûvészet révén halhatatlanná válnak" - magyarázta Rachel Campbell- Johnston, a The Times vezetõ mûvészeti kritikusa, aki maga is állt modellt Eduardo Paolozzinak és Euan Uglow-nak.
A kritikus szerint azonban a modellállás fizikailag hihetetlenül megterhelõ; Rodein például rendszeresen fájdalmas pozíciókba kényszerítette a modelljeit, akiknek órákig kellett mozdulatlanul maradniuk - tette hozzá.
Hivatásossá a modellek a 19. században váltak, amikor elterjedtek a mûvészeti és fotósiskolák. Az 1970-es években egyszer már tiltakoztak meztelenül a modellek, akik akkor is állandó szerzõdést követeltek maguknak.
Nem jött el a pápa, pedig ruhában tiltakoztak
A sztrájk megnyitásaként ruhában jelentek meg a modellek csütörtökön a La Sapienza tanévnyitó ünnepségén. Az eseményen XVI. Benedek pápának kellett volna beszédet mondania, a Vatikán azonban lemondta a megjelenését, mert arról értesültek, hogy a diákok tiltakozást terveznek az egyházfõnek a tudományt illetõ konzervatív nézetei miatt.
A harminc, nyakig felöltözött modell tiltakozásul az egyetem bejáratánál helyezkedett el, világhírû mûalkotásokat - például Boticelli Vénuszát, Degas balerináit és Rodin gondolkodóját - megjelenítve.
A tiltakozást támogató szakszervezet szóvivõje, Rossella Lamina szerint már hatvannál több mûvészeti oktató is aláírta a modellek követelését tartalmazó dokumentumot.
A mûvészeti iskolák viszont pénzhiányra hivatkozva képtelenek a követelések teljesítésére. A római Szépmûvészeti Egyetem professzora, Ivo Bomba elmondta: olyan alacsony a pénzügyi támogatásuk, hogy választaniuk kell, a modelleket fizessék-e ki vagy felszerelést vásároljanak.
Az oktatási minisztérium illetékese mindössze annyit ígért, hogy fogadják a tiltakozó modellek képviselõit.
Módosítás dátuma: 2008. január 19. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 251 vendég böngészi