Főoldal könyv Politikailag nem korrekt mesének nincs helye a polcon!

Politikailag nem korrekt mesének nincs helye a polcon!

E-mail Nyomtatás PDF
Vallási megfontolások miatt nem jelölik állami díjra Nagy-Britanniában azt a mesét, amely a három kismalac történetét mondja el - a modern idõkhöz igazítva.
Vallási megfontolások miatt nem jelölik állami díjra Nagy-Britanniában azt a mesét, amely a három kismalac történetét mondja el - a modern idõkhöz igazítva. A digitális formában terjesztett könyv ugyanis a hatóságok szerint sértheti a muzulmán közösséget - és a kõmûveseket.
Nem is indulhat az iskolák által odaítélt díjért a Három sumák kõmûves címû mese, mert fõhõsei - a malacok - "kulturális problémákat" okozhatnak - érveltek a zsûritagok.
Az angol eredetiben Three Little Cowboy Builders szerzõje, Ann Curtis megdöbbenéssel hallotta, hogy rasszizmussal vádolják, mert malacokat választott fõhõsnek - márpedig ez a Bett Award zsûrije szerint sértheti az indiai szubkontinensrõl származó muzulmán közösséget.
A politikailag korrekt bírálótestület szerint a történet bántó lehet kõmûvesek számára is, a köznyelvben ugyanis a "cowboy builder" olyan mesterembert jelent, aki gátlástalanul átvágja a hozzá nem értõ megrendelõket, gyakran magányos, idõs embereket.
A zsûri szerint a mese azt a benyomást kelti, hogy minden kõmûves sumák disznó, és úgy építi meg a házat, hogy azt "el lehet fújni". A mese szerzõje szerint azonban a bírák a rasszizmus megfékezése helyett inkább rossz érzéseket keltenek.

De mi lesz Orwellel?
Kérdés, azt jelenti-e mindez, hogy az iskolákban tilos lesz George Orwell Állatfarm címû mûvét oktatni? Az ilyen hagyományos történetek betiltása nem tágítja, hanem szûkíti a gyerekek horizontját - érvelt Ann Curtis.
Azonban kiállt a zsûri mellett. A szervezet szóvivõje szerint a mese azért nem indulhat a versenyben, mert több "minõségi szabványnak" sem felelt meg-.
A történet élénk vitát váltott ki a The Times honlapján, ahol különösen két brit muzulmán hozzászólása kapott pozitív visszajelzéseket. Õk azt írták, nem tartják sértõnek a mesét, nem õk tiltják be egyes helyeken a "karácsony" szó használatát, és nem kérnek a zsûri "figyelmességébõl" - ami egyébként szerintük is többet árt, mint használ. Egyikük még azt is elárulta: a muzulmán gyerekek ugyanúgy szeretik Peppa, a malac figuráját, mint a más vallásúk. Szvetnik Endre
Módosítás dátuma: 2008. január 25. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 364 vendég böngészi