Főoldal népzene Térségünk népzenéje

Térségünk népzenéje

E-mail Nyomtatás PDF
Ma kezdõdik Királyhelmecen a budapesti Fonó zenekar négynapos szlovákiai koncertkörútja
A Fonó ma az egyetlen olyan magyarországi folkzenekar, amelynek repertoárjában tájaink magyar népzenéje jelentõs helyet kap.

 Ma kezdõdik Királyhelmecen a budapesti Fonó zenekar négynapos szlovákiai koncertkörútja
A Fonó ma az egyetlen olyan magyarországi folkzenekar, amelynek repertoárjában tájaink magyar népzenéje jelentõs helyet kap. Ráadásul a Fonó nem elégszik meg a mások gyûjtéseibõl megismert hangszeres és vokális népzene puszta interpretációjával, hanem az együttes tagjai saját gyûjtést is folytatnak. Ezt a tevékenységet dokumentálja sok egyéb mellett a tavaly megjelent „Kürti bandák – A Vág–Garam köze népzenéje” címû könyv is. A tetszetõs, CD-melléklettel is ellátott kötetet a hegedûs-hegedûkontrás Gombai Tamáson kívül az együttes lelke és motorja, a tárogatót, dudát, fujarát, kobozt és a legkülönbözõbb furulyákat egyaránt magas színvonalon megszólaltató, szuggesztív, autentikus énekével a mûfaj képviselõi közül kiemelkedõ, fülekpüspöki származású Agócs Gergely jegyzi.
Az 1997-ben alakult zenekar tagjai korántsem csak a felvidéki és nem is csupán a magyar népzenét gyûjtik és adják elõ. Koncertjeik közönsége a térség egyéb népeinek (szlovákok, románok, zsidók, cigányok, ruszinok, horvátok) tradicionális dallamait is magas színvonalú tolmácsolásban élvezheti. Lemezeik és koncertjeik anyagának kiválasztásában – amiként azt maguk is vallják – „e sokszínûség mellett az összetartozás, az interetnikus kapcsolatok ténye is kifejezésre jut. A szerkesztés ugyanis sokszor tudatosan olyan dallampárhuzamokra és hangszerkezelési hasonlatosságokra épít, amelyek demonstrálják Közép-Európa Kárpátokkal övezett térségének mint önálló kultúrrégiónak folklór zenei összefüggéseit.”
A Fonó zenekar koncertjeinek közönsége gazdag hangzást biztosító, széleskörû hangszerparkkal: a Kárpát-medence hagyományos zenei kultúrájának sajátos hangszereivel ismerkedhet meg. A zenekar azonban nem zárkózik be a mûfajba, és a klasszikus vonószene, az opera, a dzsessz, a world music és az autentikus klezmer muzsika elõadóival is gyakran együttmûködik. Öt önálló CD-jük jelent meg. Legutóbbi, Túlparton címû lemezük Bartók-anyaga Szabadi Vilmos hegedûmûvész és Gulyás Márta zongoramûvész közremûködésével készült. Mixtura Cultivalis címû hanglemezüket a szakmai körökben mérvadó Le Monde de la Musique folyóirat 2003-ban a „Choc de l’Année” („Az év szenzációja”) díjjal tüntette ki.
Az együttes a világ számos országában fellépett már, és igen jelentõs koncerttermekben is számottevõ sikereket aratott. Most hozzánk érkeznek egy négynapos turnéra. Ma 19 órától a királyhelmeci kultúrházban találkoznak elõször a hazai közönséggel, holnap, október 6-án 19 órai kezdettel pedig a kassai Thália Színházban adnak koncertet. Szombaton, azaz október 8-án 16 órától a tornaljai kultúrházba várják a gömörieket, másnap, október 9-én 19.30 órai kezdettel pedig Komáromban, a Rév – Magyar Kultúra Házában lépnek közönség elé. (in)

Módosítás dátuma: 2005. október 05. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 221 vendég böngészi