Főoldal tárlat Csak történet ne legyen

Csak történet ne legyen

E-mail Nyomtatás PDF
Pápa (a.
Pápa (a. zs.) - A színt meg kell menteni, nem lehet visszamenni a sötét tónusokhoz. Az impresszionizmus vívmányait felhasználva az élénk színeket foglalkoztatom a képeimen én is. Csak dolgozzanak helyettem, hiszen igazi demokrácia csak a vászon síkján létezik.Három erdélyi származású képzõmûvész kiállítása nyílt meg a közelmúltban a Somogyi Galériában, közülük Ughy Istvánnal beszélgettünk.
A kolozsvári mûvészeti akadémián tanult festõ 1964-tõl folyamatos résztvevõje kiállításoknak, tagja a Képzõmûvészeti Alapnak és a Figuratív Csoportnak is. A képzõmûvész foglalkozik még ré- gészettel és néprajzzal is, hitvallásában írja, az alkotáson csak téma ne legyen, minden más lehet. Lehet zagyvaság, a felismerhetetlen formák tömkelege, vonalak kuszasága, színek kavalkádja, csak történet ne legyen. Mese, elbeszélés ne legyen.
- Hogyan értelmezze az olvasó az ön ars poeticáját?
- Úgy értse, hogy a téma helyett ma lehet újítani, sõt, az újítgatás versenye az elsõdleges, az helyettesíthet mindent. Bármit kinevezhetünk mûvészeti alkotásnak, bárki létrehozhat ilyent. Azonban a mûvész ebben sokszor téved.
- Ebbõl adódik rosszalló véleménye a kor nem mindig mûvészi értékkel bíró mûalkotásairól?
- Végy bárhonnan, bármilyen roncsolmányt - még okádni való bûze is lehet - kend, hord fel a képsíkra, meglásd, a mûkritikusok novellákat zengenek majd róla. Tehetségtelenek mindig elõnyben! Ez a XX. századvég mûvészete, s egyelõre a XXI. századelõ mûvészetéé is - tette hozzá Ughy István, aki önmérsékletet kérne a mûvésztõl. Állásfoglalása szerint korunk mûvésze nem tekinthet el attól, hogy sok ezer éven keresztül a történet, a mese nem volt fontos.
- A mûvész nem dolgozhat vakon, csukott szemmel, nem ülhet a fülén, varrhatja be a száját, fejét nem dughatja homokba. Borzalmas évek, évtizedek jönnek. Századot már nem merek mondani. A szörny, az ûrgonosz felébredt! Talán le kellene gyõzni? (Az ûrgonosz a mûvész által megszemélyesített kegyetlen, rideg, sötét közeg, amellyel némelyek együttmûködnek, és amely beavatkozik a föld életébe.) - Mik a leggyakrabban visszatérõ témái?
- A mitológián keresztül fejezem ki gondolataimat, amely szintén sok ezer éves hagyományra tekint vissza. De nem állnak tõlem távol az életesetek és a pajzánabb témák sem. Mondható, hogy a kettõ elegye adja a profilomat.
Igazán csak most lenne mondanivalója a mûvésznek - fejezte be kissé komoran a Somogyi Galériában kiállító festõmûvész.

A pápai kiállításon Ughy Miklós grafikus-festõmûvész és Diénes Attila szobrászmûvész alkotásai is megtekinthetõek.
Módosítás dátuma: 2005. október 10. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 210 vendég böngészi