Főoldal könyv Nyílt levelet írtak a szépírók a 3 nagy könyvterjesztõ ellen

Nyílt levelet írtak a szépírók a 3 nagy könyvterjesztõ ellen

E-mail Nyomtatás PDF
Nyílt levélben fordult 75 szépíró a három legnagyobb hazai könyvterjesztõ cég vezetõjéhez, tiltakozásul a terjesztõi bizományosi árrés tervezett emelése ellen.<
Nyílt levélben fordult 75 szépíró a három legnagyobb hazai könyvterjesztõ cég vezetõjéhez, tiltakozásul a terjesztõi bizományosi árrés tervezett emelése ellen.
A Libri Könyvkereskedelmi Kft., a Bookline.hu Nyrt. és a Pécsi Direkt Kft. igazgatójának címzett - az Élet és Irodalom címû hetilap pénteki számában is közreadott - levél 75 aláírója sajnálkozásának ad hangot amiatt, hogy a három cég a terjesztési szerzõdés felbontásával fenyegeti azokat a kiadókat, amelyek nem tudják megadni a terjesztõk által kért, a könyv bolti árának felét is meghaladó terjesztõi árrést. A levelet aláírta többek között szerepel például Nádas Péter, Parti Nagy Lajos és Závada Pál.
Az írók szerint a három nagy könyvterjesztõ cég üzletpolitikája azzal fenyeget, hogy számos magyar író és gondolkodó mûvei nem lesznek megtalálhatók a könyvkereskedelem egyik jelentõs szektorában, ezért azt kérik az igazgatóktól: fontolják meg, hogy az általuk vezetett, az ország legbefolyásosabb kulturális termékeket forgalmazó vállalatai közé tartozó cégeknek nem kellene-e üzletpolitikájukban figyelembe venniük a magyar kultúra és mûvelõdés érdekeit is.
A Jelenkor Kiadót vezetõ Csordás Gábor, aki a levél megírását a Szépírók Társaságának közgyûlésén kezdeményezte, felidézte, lassan második hónapja tart az árrésvita, amelynek lényege: a terjesztõk a nehezedõ gazdasági helyzetre azzal reagálnak, hogy megpróbálják a könyvekbõl származó bevételt újraosztani, maguknak nagyobb részt megtartani.
Csordás Gábor szerint ha a terjesztõknek mégis sikerül kikényszeríteniük az árrés emelését, akkor a kiadóknak 27-30 százalékkal meg kell emelniük áraikat ahhoz, hogy bevételeiket legalább szinten tartsák, de "ezt nem biztos, hogy az olvasók ki fogják bírni".
Sokkal bizakodóbb volt azonban Dietrich Tamás, aki elmondta, a független kiadókat tömörítõ szervezet vezetõivel két hét múlva ülnek le legközelebb tárgyalni.
A szakember, akit a Libri - amelynek árrésemelési szándéka nyomán robbant ki a nyilvános vita - a megbeszélések lebonyolításával megbízott, május 1. óta folytat tárgyalásokat a témában.
Mint kiemelte, a Libri egyik kis kiadóval sem fog szerzõdést bontani, és az árrések tekintetében is hajlik a kompromisszumra a könyvterjesztõ cég, a megbeszélések során azonban számos más kérdés is elõkerült. A közös cél az olvasók kiszolgálása - hangsúlyozta Dietrich Tamás, hozzátéve: a gazdasági válságban a kiadók és a kereskedõk még inkább egymásra vannak utalva.
A szakember, aki korábban a Libri és a Bookline könyvterjesztõ cégeket is vezette, a krízis hatásairól is szót ejtett. Mint elmondta, a könyvpiaci forgalom az utóbbi idõben 10-15 százalékkal visszaesett, így jelenleg fejlõdés helyett csak a veszteségek minimalizálásáról lehet beszélni.
Nem szerencsés, hogy idén is elcsúszott "a költségvetés számára filléreket jelentõ" könyvszakmai hitelprogram, másrészt a keretösszeget is csökkentették - vélekedett Dietrich Tamás, elmondása szerint azonban nagyon hasznos volna, ha beindulna a magyar irodalmat és minõségi könyvkiadást támogató Márai-program, és az állam jobban támogatná a szépirodalom, a tudományos és szakkönyvek megjelentetését, "amelyek nélkül a magyar kultúra szegényebb lenne".

Módosítás dátuma: 2009. június 06. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 321 vendég böngészi