Főoldal tárlat Díjazott magyar illusztrátorok

Díjazott magyar illusztrátorok

E-mail Nyomtatás PDF
A Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében tíz mûvész munkáiból rendeztek kiállítást a BIB-hez kapcsolódva
Az utóbbi idõben vált hagyománnyá, hogy a BIB-hez, vagyis az Illusztrációk Pozsonyi Nemzetközi Biennáléjához kapcsolódva a szlovák fõvárosban mûködõ kulturális intézetek is prezentálnak olyan illusztrációs kiállításokat, amelyek a központi, nagy tárlat anyagát bõvítik-gazdagítják.
A Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében tíz mûvész munkáiból rendeztek kiállítást a BIB-hez kapcsolódva
Az utóbbi idõben vált hagyománnyá, hogy a BIB-hez, vagyis az Illusztrációk Pozsonyi Nemzetközi Biennáléjához kapcsolódva a szlovák fõvárosban mûködõ kulturális intézetek is prezentálnak olyan illusztrációs kiállításokat, amelyek a központi, nagy tárlat anyagát bõvítik-gazdagítják. A Magyar Illusztrátorok Társasága ehhez csatlakozva immár harmadszor mutatkozik be Pozsonyban, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében. Idén a Társaság Díjazott magyar alkotók címmel rendezett kiállítást az intézetben. A tárlatot a díjazott magyar illusztrátorok közül tíz alkotó munkáiból állították össze. Ahogy Sárkány Gyõzõ, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke a Pozsonyban közönség elé tárt anyaggal kapcsolatban elmondta, az illusztrátorok mûvei azt érzékeltetik, hogy az illusztrációban a kortárs mûvészet más mûfajaihoz hasonlóan számos egyéni mûvészi nyelv él egymás mellett. „Nincsenek kitüntetett stílusirányzatok – állapította meg –, csupán az igazi mûvészi hitelesség és kvalitás jelöli ki az egyes alkotók pályájának ívét.” Sárkány Gyõzõ a kiállításhoz kiadott katalógus elõszavában a kortárs illusztrációmûvészet egyik izgalmas jelenségére is felhívja a figyelmet, hogy: „szinte autonóm mûvészetként tud érvényesülni a legkülönbözõbb alkotói világok befogadása által, és nem követel sztereotípiákat teremtõ egységes stílust. A magyar illusztrátorok elismerései és törekvései nemcsak a mûfaj további virágzásának lehetõségét elõlegezik meg, hanem arról is tanúskodnak, hogy remélhetõleg még sokáig fennmarad az igény a magas mûvészi színvonalon illusztrált könyvekre.”
Erre kapcsolódva érdemes megemlíteni, hogy a magyar illusztráció – számtalan külföldi elismerés után – jelenleg nagy nemzetközi eseményre készül: jövõre a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár díszvendégeként figyeltethet fel magára. A díszvendégséggel kapcsolatban kérdeztük Sárkány Gyõzõt, aki elmondta, hogy a magyar illusztráció 1995-tõl, tehát tíz éve valamilyen szinten, valamilyen formában jelen van a bolognai könyvfesztiválon. Pár éve létezik a magyar nemzeti stand, ahol illusztrációkat és illusztrált magyar gyerekkönyveket mutatnak be. „Az utóbbi évek eredményességének köszönhetjük, hogy a könyvvásár mûvészeti vezetõsége a jövõ évre bennünket, magyarokat hívott meg díszvendégnek. E díszvendégség mérhetetlenül fontos a magyar illusztrációnak, a szakmának és Magyarországnak egyaránt.”
A magyar illusztráció minõségével kapcsolatban Sárkány Gyõzõ markáns szellemiségrõl beszélt. „Természetesen, mint minden országba, hozzánk is betüremkednek bizonyos divatirányzatok – mondta. – Mi, az illusztrációs szakma azonban mindig arra törekedtünk, hogy a legmarkánsabb alkotókat gyûjtsük magunk köré. Olyanokat, akik nem a pénzkereset miatt dolgoznak, hanem olyan autonóm egyéniségek, akik az illusztráción keresztül valamiféle üzenetet, lényeges mondanivalót próbálnak közölni. Mi a színvonalas illusztrációt képviseljük, és nem érdekel bennünket, hogy a kiadók tudnak ebbõl profitálni vagy nem. Az elmúlt tíz évben ezt a szellemiséget építettük, és ez segített bennünket hozzá a díszvendégséghez.”
TALLÓSI BÉLA

Módosítás dátuma: 2005. október 21. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 204 vendég böngészi