Főoldal múzeum Államtitkárnak ígérték a Nemzeti Galériát?

Államtitkárnak ígérték a Nemzeti Galériát?

E-mail Nyomtatás PDF
A kulturális minisztérium számos fontos intézmény vezetésére írt ki pályázatot, a szakma számára némileg váratlanul.
A kulturális minisztérium számos fontos intézmény vezetésére írt ki pályázatot, a szakma számára némileg váratlanul. Csák Ferenc szakállamtitkár esélyes az ország egyik legrangosabb intézménye, a Magyar Nemzeti Galéria vezetésére – következtethetõ ki abból, hogy az MNG új igazgatójának csak kevéssel a választások elõtt kell munkába állnia. Csák gondolkodik, szerinte a fõigazgatói poszt nem összeférhetetlen jelenlegi kötelezettségeivel.
A kultúrpolitika szereplõit meglepte, hogy a kulturális minisztérium váratlanul több fajsúlyos intézmény vezetésére is pályázatot írt ki. Szeptember 1-jén meghirdették a Levéltár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Széchényi Könyvtár, a Közlekedési múzeum és Magyar Nemzeti Galéria fõigazgatói pozícióját, késõbb pedig a bécsi Collegium Hungaricum vezetõi székét.
A felhívásokat átböngészve feltûnt, minden új fõigazgatónak 2010. január 1-jén kell munkába állnia. Ez alól egyedül a Nemzeti Galéria kivétel, itt március 1-jén kell elfoglalni a pozíciót.
Csák Ferenc az esélyes
A két hónapos csúszásnak semmilyen indokát nem láttuk, hiszen ennek a pályázatnak a kidolgozására is ugyanúgy harminc nap állt rendelkezésre, mint a másik négyre. A galéria vezetése sem bonyolultabb a többinél, hogy ez speciális elbírálást tenne szükségessé.
Szakmai körökben is feszegetett kérdéseinkre meglepõ tippet kaptunk. Az állást annak a Csák Ferencnek tették félre, akinek karrierje villámgyorsan ívelt fel a Kulturális Minisztériumban és vonzáskörzetében.
A most 35 éves Csák Németországban szerzett mûvészettörténész-diplomát, a szakmát az ország egyik leggazdagabb emberének mûgyûjteményében kezdte. A mûgyûjtõ Csák Máté, Csák Ferenc édesapja. A Diákélet Németországban címû tanulmány szerzõjeként is jegyzett Csák Ferenc késõbb sikertelenül indult az MSZP színeiben Sopron vezetéséért.
Karrierje a szintén soproni származású Hiller István minisztériumának felkérésére a németországi kulturális évad vezetésével folytatódott, majd a Pécs2010 projekt kormányzati koordinátoraként tûnt fel. Végül még közelebb emelkedve Hiller Istvánhoz külügyi szakállamtitkári megbízatást kapott a minisztériumban. Csák Ferenc karrierje 2010 tavaszáig biztosított, a várható kormányváltás miatt nem tûnik valószínûnek, hogy maradhat jelenlegi pozíciójában.
Éppen ezért márciusban már gond nélkül tudna búcsúzni a tárcától, hogy az ország egyik legrangosabb múzeuma élén folytathassa kulturális misszióját, vélik az esélylatolgatók.
A Nemzeti Galériát 28 éve vezetõ Bereczky Lóránd kérdésünkre elmondta, nem ad be pályázatot, Csák Ferencet elfogadhatónak tartja utódjául. Amennyiben a minisztérium felkéri a pályázat zsûrijébe, javasolni fogja megválasztását.
Csák Ferenc megkeresésünkre diplomatikusan annyit mondott, gondolkodik a pályázáson. A márciusi munkakezdés és a választások viszonyáról annyit mondott, hogy a fõigazgatói poszt elfoglalása "nem összeférhetetlen" jelenlegi kötelezettségeivel.
A minisztérium mindent megmagyaráz
Kérdéseinkkel megkerestük a minisztériumot is. A márciusi munkakezdésrõl annyit mondtak, hogy "a Nemzeti Színház esetén például az OKM alapítói határozatban meghosszabbította a korábbi vezetõ kinevezését, így az új és a régi igazgató hónapokig dolgozhatott együtt az intézmény élén. Így lehetõvé válik, hogy megtörténjen a feladatok folyamatos átadása-átvétele."
Hogy a Nemzeti Színház és a Nemzeti Galéria között mi a kapcsolat, számunkra nem világos. Ahogy az sem, miért nincs szükség a feladatok folyamatos átadására-átvételére más intézményben.
A pályázatok kampányszerû kiírása azért meglepõ, mert a megbízatások egy része a közlemény megjelenésekor már régebben lejárt, vagy még nem volt esedékes a procedúra. Hírek szerint a lépésre azért volt szükség, hogy a következõ kurzus idejére helyet találjanak a jelenlegi vezetés embereinek.
Ez persze a jól értesültek magyarázata volt. Errõl is megkérdeztük a minisztériumot, és a nyári hõséggel magyarázták a lépést. "A pályázatok meghirdetésével kapcsolatban a tárca vezetõinek a döntése volt, hogy az ne a nyári idõszakban történjen meg, hiszen akkor a szabadságolások miatt esetleg nem jutott volna el idõben az érdeklõdõkhöz."
A válasz nem ad magyarázatot, miért most éreztek késztetést arra, hogy a már tavaly lejárt megbizatásokkal foglalkozzanak. A Nemzeti Galéria fõigazgatói posztjára már tavasszal ki lehetett volna írni pályázatot.
Küzdelem és érdektelenség
A Magyar Országos Levéltár igazgatója nem is tudott pozíciójának meghirdetésérõl. A pályázatra informátoraink szerint jó néhányan jelentkeztek. Bár mint az ilyen közintézményekben általános, a fizetés a felelõsség mértékéhez képest nem túl jelentõs, nettó 300-400 ezer forintot jelent. Viszont a láthatáron feltûnt egy jelentõs pénzeket, hárommilliárd forintot mozgató projekt, amelynek kezelése már vonzó lehet az új vezetõ számára.
A jelöltek közt van informátoraink szerint Kenyeres István, a Budapesti Fõvárosi Levéltár fõigazgató-helyettese.
A Kulturális Minisztériumnak és a könyvtárosszakmának nagyobb fejfájást okoz, hogy az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) vezetésére tudomásunk szerint ezúttal is csak a jelenlegi igazgató, Monok István jelentkezett. A harmadik terminusa elé nézõ Monokkal már öt évvel ezelõtt sem volt megelégedve a kulturális vezetés, de akkor a további jelöltek visszaléptek. Most már egyáltalán nincs alternatív jelölt, pedig úgy tudjuk, a minisztérium olyan hévvel keres pályázókat, mint a közelmúltban az MSZP a miniszterelnök-jelölteket.
A minisztérium humán közpolitikai osztályán azt tudtuk meg, egyetlen érvényes jelentkezés esetén már nem írnának ki új pályázatot, mivel nincs meghatározva, hogy minimálisan hány pályamunka szükséges az érvényességhez.
A bécsi Collegium Hungaricum vezetõi posztját a bennfentesek szerint Méhes Márton foglalhatja el. Méhes a berlini magyar kulturális intézet igazgatóhelyetteseként volt ismert, késõbb a német kulturális évad kurátoraként folytatta, majd a Pécs 2010 projekt kurátora volt. Errõl a pozíciójáról alig egy év után lemondott.
Földes András

Módosítás dátuma: 2009. október 05. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 130 vendég böngészi