Főoldal fotó A természet csodái a legjobb képeken

A természet csodái a legjobb képeken

E-mail Nyomtatás PDF
naturArt – Az Év Természetfotósa 2009<

 naturArt – Az Év Természetfotósa 2009
Kiállítás-megnyitó és eredményhirdetés a Magyar Természettudományi Múzeumban
Egy lélegzetelállító fotókból rendezett kiállítás megnyitóján hamarosan kiderül, ki lesz 2009-ben Az Év Természetfotósa! November 3-án, kedden hirdetnek eredményt hazánk, s egyben az egész régió legrangosabb természetfotós megmérettetésén, a naturArt – Az Év Természetfotósa 2009 pályázaton. A Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen hullik le a lepel a titokról: ki nyerte meg a pályázat fõdíját, Az Év Természetfotósa címet, s ezzel együtt a tükörreflexes Canon 450D fényképezõgép-szettet, valamint Az Év Természetfotójáért járó Canon Pixma 4700 fotónyomtatót. Ezek mellett 12 kategória gyõztesét, valamint a támogatók által felajánlott tíz különdíj nyertesét is a pályázati anyag legjobb 115 képébõl rendezett kiállítás megnyitó ünnepségén adják át. A tizenhetedik alkalommal megrendezett természetfotós pályázatra ezúttal is rekord számú, 200 pályázó több mint négyezer fotót küldött be.



A sikersorozat folytatódik

Immár tizenhetedik alkalommal rendezte meg a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége hazánk, s egyben a kelet-közép-európai régió legjelentõsebb természetfotós pályázatát. Az elmúlt több mint másfél évtized során a pályázat évrõl évre újabb és újabb rekordokat produkált, és ez ebben az esztendõben sem volt másként. Az idén is a tavalyinál több, mintegy 200 amatõr és profi természetfotós mérte össze technikai tudását, kreativitását a többiekkel, így a zsûrinek végül több mint 4000 fotográfia közül kellett kiválasztania a legjobbnak ítélt pályamûveket. A hazai fotósélet s a természetfotózás rangos szakembereibõl álló zsûri (Eifert János fotómûvész, a zsûri elnöke;
Dombovári Tibor fotómûvész; Kármán Balázs fotómûvész; Lóránt Attila fotográfus, író; Markovics Ferenc fotómûvész; Radisics Milán természetfotós, riporter, a naturArt elnöke; ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezetõ szerkesztõje) tizenkét kategóriában hirdetett gyõzteseket és helyezetteket, s emellett tíz különdíjat is odaítélt, nem szólva a legnagyobb, legfontosabb elismerésekrõl: Az év természetfotója, Az év természetfotósa és Az év ifjú természetfotósa díjról. A pályázat rangját jelzi, hogy évrõl évre gyarapodik a támogatók száma is. A fõtámogatók (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Dunapack Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Természettudományi Múzeum), valamint a támogatók egész sora mellett számos médiatámogató is a kezdeményezés mellé állt, a két legfontosabb díjat – Az Év Természetfotósa és Az Év Természetfotója – pedig a Canon Hungária Kft. ajánlotta fel.

A tavalyi elsõ, kísérleti elektronikus zsûrizés sikerére építve a pályázat második fordulóját az idén is online figyelemmel kísérhették az interneten az érdeklõdõk. A döntõ azonban ezúttal is zárt ajtók mellett zajlott, és a végeredmények is titkosak, egészen a 2009. november 3-án megrendezendõ ünnepélyes díjátadóig.

A naturArt – Az Év Természetfotósa pályázat méltán vívta ki nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi fotós világ elismerését is. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt években alig akadt olyan nemzetközi természetfotós seregszemle, amely kiállításán ne bukkanhattunk volna magyar fotográfusok képeire. A világ alighanem legjelentõsebb nemzetközi természetfotós pályázatán, a brit BBC Wildlife Magazine által kiírt Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year megmérettetésen három magyar fotós is elismerésben részesült. Az „Egyéb állatok viselkedése” kategóriában Mészáros András Frissítõ esõcsepp címû képe gyõzött (a fotó a naturArt pályázatának kiállításán is a „falra került”), míg Szabó Dániel és Selmeczi Dániel (a naturArt tagjelöltje) pályamûvei Highly commended elismerésben részesült, s így a díjnyertes képekkel együtt látható a londoni Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon.


„A gyarapodó számú résztvevõ, a növekvõ érdeklõdés nemcsak számokat jelent, hanem újabb és újabb neveket is. Évrõl évre egyre többen mennek a természetbe azért, hogy megörökítsék a csodáit, és az újsütetû természetfotósok egyre értékesebb alkotásokkal rukkolnak elõ. Hisszük, hogy ebben része van a naturArt munkájának is. Különösen nagy öröm pedig számunkra, hogy egyre több kiváló fiatal fotós hívja fel magára a figyelmet – ez a tény pedig azt jelzi: van utánpótlás, így a jövõben is éppoly megkerülhetetlen lesz a világon a magyar természetfotográfia, mint ma” – foglalja össze az idei pályázat biztató tanulságait Radisics Milán, a natur Art – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke.

A pályázat hagyományaihoz híven a zsûri által legjobbnak ítélt pályamûvekbõl – a díjnyertes fotográfiákkal együtt ezúttal összesen 115 képbõl – kiállítást rendeznek a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjátadóra a tárlat megnyitóján kerül sor. Ám a lebilincselõ természetfotókat a nagyközönség nemcsak a múzeumban csodálhatja meg, a kiállítás ugyanis jövõre útnak indul az országban, s több hazai városban is megtekinthetõ lesz. Ugyancsak a megnyitón mutatják be az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent fotóalbumot, amely a naturArt – Az Év Természetfotósa 2009 pályázat legjobb képeit gyûjti egybe.

További információk:
naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége
www.naturart.hu

Magyar Természettudományi Múzeum
1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.
Telefon: +36 (1) 210 1085
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A kiállítás megtekinthetõ:
Magyar Természettudományi Múzeum, Kiállítási csarnok
2009. november 4.–30.

Nyitva tartás:
Kedd–Vasárnap 10–18
(Hétfõn zárva)

Módosítás dátuma: 2009. október 28. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 112 vendég böngészi