Főoldal Sajtóarchívum Üzleti7 Magyar-hongkongi kereskedelmi kapcsolatok

Magyar-hongkongi kereskedelmi kapcsolatok

E-mail Nyomtatás PDF

1997 szeptemberében arról számoltak be a lapok, hogy a világ legnagyobb bankja, a Hong Kong Sanghai Bank Corporation érdeklődött a Postabank iránt. Az ügylet azóta ad acta került, bár nem lett volna érdektelen megtudni, hogy csupán egy biztosítótársaság akarta rátenni a kezét a bank hálózatára vagy pénz is állt volna a házhoz.

Andrew Wong, Hongkong EU-nagykövete hazánkat a Különleges Közigazgatási Területhez hasonlította: az ázsiai tőke “beszervezésében” ugyanolyan szerepet tölthet be Kelet-Európában Magyarország, mint Távol-Keleten Hongkong.

Mások viszont éppen azt hangsúlyozzák, hogy az EU-tagállamokkal és a csatlakozásra várókkal való egyre szorosabb kapcsolat a krach-dominó veszélyét is magában hordozza.

Victor Fung, a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács (HKTDC) elnöke egyetértett a kormány döntésével, hogy nem értékelték le a hongkongi dollárt. Fung úr a hongkongi versenyképességet a munkaigényes termékekkel, a szolgáltatási szektorral, vagyis az értéktöbblet termeléssel magyarázta. Szerinte a vállalkozókat a kamat emelkedése és a likviditás szűkülése sem éri váratlanul.

A kínai Holdújév alkalmával a HKTDC magyarországi irodája fogadást tartott, ahol Lore Buscher kelet-európai igazgató megerősítette, hogy az elmúlt év nehéz volt a Különleges Közigazgatási Terület üzletemberei számára is. A válság annyi haszonnal járt, hogy alacsonyabbak lettek a szolgáltatási költségek Hongkongban. Olcsóbb lett az iroda-bérlet, csökkentek a nemzetközi távbeszélő díjak és az ingatlanárak. Emiatt máris megindult a cégek áttelepülése Hongkongba. Ugyanakkor természetesen csökkentek a bérek és a szolgáltatások árai is. Az átadás óta még inkább kézenfekvő, hogy Kína felé Hongkong legyen a kapu, hiszen itt vannak a legképzettebb Kína-szakértők. Az igazgatónő reményét fejezte ki, hogy Hongkong fog legelőször kilábalni a válságból. Erre minden alap megvan, hiszen a kínai emberek szorgalmasak és most sokkal hatékonyabban dolgoznak, mint azelőtt.

Hazánk az első ország, amely 1997 óta konzulátust nyit Hongkongban. A Garden Roadon május 7-én nyíló konzulátust Vízi László főkonzul irányítja.

Budapesten 1995 óta működik hongkongi kereskedelmi képviselet. A 100-110 millió USA dollár értékű kereskedelmi forgalom lassú emelkedése figyelhető meg. Ebből a magyar áruk exportja 1997-ben 12 millió dollárt, 1998-ban csak 7 milliót, az importunk 98 illetve 102 milliót tett ki. Hongkong kereskedelmi partnerei sorában mi az 55.-57. helyet foglaljuk el. A többszáz magyar cég importjának főbb cikkei az ott gyártott szemüvegkeretek, ruhák, elektromos gépek és berendezések, órák. A hongkongi közvetítéssel importált áruk között irodai berendezések, komputerek, cipők, játékok, sportcikkek szerepelnek. Magyarországról elsősorban vegyipari és gyógyszer-alapanyagokat, édességet, baromfi húst, bort importálnak. A szellemi exportunkat többek között a Graphisoft hongkongi irodája fémjelzi.

Z.Z.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 21. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 211 vendég böngészi