Főoldal Kárpát-medence
Kárpát-medence

A Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolva indulnak a marosvásárhelyi katolikus gimnázium 9. osztályai (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2022. május 25. - Marosvásárhelyen jogilag a Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolódva indulnak a következő tanévben a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium 9. osztályai miután a bíróság érvénytelenítette a tanintézetet létrehozó miniszteri rendeletet - jelentette szerdán a Székelyhon.ro portál.

Bővebben...
 

Tisztikereszttel tüntették ki a kolozsvári Házsongárd temető magyar sírjainak a megmentőjét (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kolozsvár, 2022. május 19. - A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki csütörtökön Kolozsváron Gergely Istvánné Tőkés Erzsébetet, a Házsongárd temető magyar sírjainak a megmentésén munkálkodó Házsongárd Alapítvány létrehozóját.

Bővebben...
 

Semjén: folytatódnak a nemzetpolitikai programok (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

 


Budapest, 2022. május 18. - A megkezdett nemzetpolitikai programok folytatásáról beszélt Semjén Zsolt az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt szerdán Budapesten.

Módosítás dátuma: 2022. május 18. szerda Bővebben...
 

Szijjártó: a választás megmutatta, hogy az anyaország és a határon túli magyarság számíthat egymásra (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, Budapest, 2022. április 14. - Az áprilisi országgyűlési választás megmutatta, hogy az anyaország számíthat a határon túli magyar nemzeti közösségek tagjaira, és ez fordítva is éppen így igaz - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kolozsváron.

Módosítás dátuma: 2022. április 14. csütörtök Bővebben...
 

Tőkés: ideje újrafogalmazni az erdélyi magyarság programpontjait (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFKolozsvár, 2022. április 6. - Tőkés László szerint a nemzeti oldal magyarországi választási győzelme után az erdélyi magyarságnak ideje újrafogalmaznia azokat a programpontjait, amelyekben stratégiai partneri támogatást vár a felelős magyar kormánytól.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján beszélt erről, miután gratulált a Fidesz-KDNP választási sikeréhez. Úgy vélte: az erdélyi magyarságnak is része volt e siker elérésében.
Az újrafogalmazandó erdélyi magyar programpontok között a támogatáspolitikát, a külhoni magyarság politikai céljainak, valamint a magyar nyelvű felsőoktatásnak a támogatását említette. Úgy vélte: leginkább az autonómia terén van szükség arra, hogy új fejezetet nyissanak, mert "már csak csordogál az autonómia ügye, és létjogosultságát veszíti, ha nem tudjuk képviselni".
Kívánatosnak tartotta, hogy a román kormány is vállaljon felelősséget a Románia területén élő magyarokért, identitásuk megőrzéséért, és a külhoni románokért is.
Tőkés László az erkölcs és politika összefüggéseiről is kifejtette véleményét. Úgy vélte: a nép szolgálatában Krisztusról kell példát venni, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem azért, hogy ő szolgáljon.
"A választók nem is szavaznának olyan vezetőkre, hacsak nincsenek félrevezetve, akik nem szolgálják az értékeiket, az érdekeiket" - jelentette ki a politikus bírálván azt a nézetet, hogy a politikában nem érdemes az erkölcsöt keresni.
Tőkés László úgy vélte: nincs helye annak a gyűlöletkampánynak, amit a hamis katolicizmus égisze alatt Márki-Zay Péter folytatott. Erkölcsi szempontból fontos eredménynek tartotta a Jobbik "alászállását", és a Mi Hazánk felemelkedését. "Nem érdemel mást, aki a genézise alapján álló elveket megtagadja" - jelentette ki.
A sajtótájékoztatón Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke és Sándor Krisztina az EMNT ügyvezető elnöke is részt vett.
Csomortányi örömének adott hangot azért, hogy a választási kampány során nem sikerült éket verni az anyaország és a határon túli magyarok közé. A Marosvásárhely mellett talált kidobott szavazólapok ügyét provokációnak minősítette, "mely visszahullott azokra, akik kitalálták". A politikus kitért arra is, hogy az EMNT és az EMNP aktivistái több mint 68 ezer erdélyi magyarnak segítettek a levélszavazatok eljuttatásában.
Sándor Krisztina elmondta: az EMNT irodahálózatában nem állt meg a munka, most áttértek arra, hogy a romániai népszámlálás önkitöltős szakaszában nyújtsanak segítséget az embereknek.

Módosítás dátuma: 2022. április 06. szerda
 


10. oldal / 1716

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 81 vendég böngészi