Főoldal Kárpát-medence
Kárpát-medence

Kövér László: kötelességünk a lélekmentésben segíteni csángómagyar testvéreinket (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFKolozsvár/Csíkszereda, 2021. október 8. - Kövér László szerint Magyarországnak és az erdélyi magyarságnak kötelessége segíteni a lélekmentésben a csángómagyar testvéreket.

Bővebben...
 

Jóváhagyta az egységes felvidéki magyar pártba való beolvadást az MKP kongresszusa (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Rimaszombat, 2021. szeptember 19. - Jóváhagyták a Magyar Közösség Pártja (MKP) beolvadását az egységes felvidéki magyar pártba, a Szövetségbe a párt felvidéki  kongresszusi küldöttjei Rimaszombatban vasárnap - közölte Forró Krisztián, az MKP elnöke újságírókkal a kongresszus szünetében.

Bővebben...
 

Kelemen Hunor: a nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező elv (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFMarosszentgyörgy, 2021. szeptember 17. - A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a bukaresti kormányzati munka során sem szabad megfeledkeznie a közösségépítésről és arról, hogy a nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
Kongresszusi beszámolójában úgy értékelte: az RMDSZ-nek sikerült partneri együttműködést kialakítania az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel, az egyházakkal és a magyar kormánnyal, és továbbra is szövetségként kell folytatnia a politizálást ahhoz, hogy a romániai magyaroknak a jövőben is legyen politikai képviseletük.
Az RMDSZ élére tíz éve megválasztott Kelemen Hunor megerősítette: az RMDSZ továbbra is az erdélyi magyar "pragmatikus transzilvanista" értékrendet követi, egy olyan sokszínű szervezet, amelyben külön-külön bárki lehet baloldali, jobboldali vagy centrista, együtt azonban mindannyian erdélyi magyar transzilvanisták. A célja az, hogy az erdélyi magyarság értékeit és életformáját megőrizve erős magyar közösségként maradjon meg szülőföldjén: az RMDSZ - az új idők kihívásaihoz igazodva - ehhez akarja megteremteni mindazt, amire a közösségnek szüksége van.
Az előző kongresszus óta eltelt két év választásait felidézve Kelemen Hunor megállapította: az RMDSZ erősítette önkormányzati jelenlétét, megőrizte európai parlamenti képviseletét és - a 2007-ben megalapozott magyar összefogás továbbvitelével - politikai súlyát a bukaresti parlamentben. A megszerzett bizalom alapján az RMDSZ - a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az USR-PLUS szövetséggel közösen - hat év után ismét vállalta a kormányzati szerepet és felelősséget.
Hozzátette: az RMDSZ hosszú távra tervezett, megteremtette a következő évek nagy közberuházásainak, a közösségek felzárkóztatásának költségvetési és jogi feltételeit, és folytatni akarja a megkezdett munkát.
A bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus szerint a jelenlegi kormányválságra a legjobb megoldás a koalíció helyreállítása. Kelemen Hunor szerint a két román párt között kirobbant és elmérgesedett vita lezárásával a PNL és USR-PLUS tisztújító kongresszusa után lehet próbálkozni, addig pedig elsősorban arra van szükség, hogy a felek ne mélyítsék el a válságot.
Kifejtette: a koalíciós pártoknak távlati választási taktikák helyett választóik valós igényeire kell figyelniük. Példaként említette, hogy az embereket biztosan nem a kétfordulós polgármester-választás érdekli, viszont nagy szükségük van a családtámogatási és gyereknevelési rendszer megújulására. A kongresszus mottójául választott Szívügyünk a család jelmondatra utalva rámutatott: az RMDSZ december végéig részletes, első fázisban tíz évre szóló családpolitikai intézkedéscsomagot terjeszt kormányzati partnerei elé.
"Szívügyünk a család, és számunkra ez nem ideológiai kérdés és nem is pusztán egy súlyos demográfiai probléma orvoslására adott válasz. Ennél sokkal többről van szó. Ez a közösség jövőjének a létkérdése. Ez a nemzetpolitika alapja" - mondta az RMDSZ elnöke kongresszusi beszámolójában.
A kongresszuson nem lesz tisztújítás. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete megvitatja a szövetségi elnök beszámolóját, valamint módosítja az alapszabályát. A kongresszus keretében az RMDSZ családvédelmi programjáról és a jövő évi romániai népszámlálásról rendeznek tematikus beszélgetéseket.

 

Bemutatták a felvidéki magyarság nyelvhasználati jogait rendezni kívánó törvénytervezetet (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFCsallóközcsütörtök, 2021. szeptember 17. - A felvidéki magyarság nyelvhasználati jogait komplex módon rendezni kívánó, úttörőnek számító törvénytervezetet mutatott be a Pro Civis polgári társulás csallóközcsütörtöki központjában tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

Bővebben...
 

RMDSZ-kongresszus - Cselekvési tervet fogadott el az RMDSZ (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFMarosszentgyörgy, 2021. szeptember 17. - Cselekvési tervet fogadott el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Marosszentgyörgyön ülésező kongresszusa a 2021-2024-es időszakra.

Bővebben...
 


17. oldal / 1716

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 123 vendég böngészi