Főoldal Kárpát-medence
Kárpát-medence

Kolozsvári magyar egyetemi hallgatók történelmi sikere egy kanadai nemzetközi esettanulmány-versenyen (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Bukarest, 2021. február 24. - Az erdélyi magyar felsőoktatás és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) történetében először végzett első helyen egy globális gazdasági esettanulmány-versenyen a kolozsvári egyetem négy magyar mesterszakos hallgatója, aki a kanadai Calgary-i Egyetem által szervezett nemzetközi megmérettetésen diadalmaskodott.

Módosítás dátuma: 2021. február 25. csütörtök Bővebben...
 

Több mint egy köbméter lejárt gyógyszert dobtak a Kolozsvárt ivóvízzel ellátó tározóba (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2021. február 24. - Ismeretlenek több mint egy köbméter lejárt gyógyszert dobtak a Kolozsvárt ivóvízzel ellátó Tarnica víztározóba.

Bővebben...
 

Potápi: vállalják minél többen magyarságukat a szlovákiai népszámláláson! (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2021. február 24. - Magyarságuk vállalását kérte a felvidéki, illetve szlovákiai magyaroktól a 2021-es szlovákiai népszámláláson a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán.

Bővebben...
 

A KMKSZ az ukrajnai magyar kisebbséggel szembeni nyomásgyakorlásra hívta fel a figyelmet (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kijev, 2021. február 15. - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) üdvözli az Ukrajna és Magyarország megromlott kapcsolatainak helyreállítását célzó törekvéseket, amelyeket a januárban megtartott kétoldalú külügyminiszteri találkozó is jelez, felhívja viszont a figyelmet a kárpátaljai magyar kisebbséggel szembeni "állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra" - áll a szövetségnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Bővebben...
 

Magyar támogatásból megújul a kárpátaljai megyei ukrán drámai színház színpada (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF
Ungvár, 2021. február 8. - A Kárpátaljai KultúrKaraván elnevezésű magyar kormányprogram keretében megújul a kárpátaljai megyei ukrán drámai színház teljes színpadtechnikája.
A mintegy három és fél hónap alatt megvalósuló, 160 millió forintos felújítás keretében kicserélik a színpad deszkáit, valamint a forgószínpad mechanizmusát, ezenkívül modern hang- és fényberendezést építenek ki Kárpátalja legnagyobb, 800 férőhelyes színházában.     A munkálatok megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Buhajla József, ungvári magyar főkonzul utalt arra a szokatlan körülményre, hogy a program megvalósításáért felelős Grezsa István miniszteri biztos Ukrajnából való kitiltása miatt nem lehetett jelen a rendezvényen. A diplomata emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban számos kulturális fejlesztés valósult meg Kárpátalján a Nemzetpolitikai Államtitkárság részvételével, többek között a salánki és a tiszapéterfalvai művelődési ház felújítása, a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház felújítása és korszerű autóbusz beszerzése a társulat számára.     Az ungvári az egyetlen forgószínpaddal ellátott színház Kárpátalján. Buhajla József főkonzul elmondta, szerződés rögzíti, hogy évente mennyi kulturális eseményt tarthat itt a magyar közösség a felújítást követően. "Nagyon bízom abban, hogy a KultúrKaraván elnevezésű projekt kiválóan fog működni a jövőben, több ilyen fejlesztésre, projektre kerül sor és ezáltal javulni fog a két ország kapcsolata" - mondta Buhajla József.

Módosítás dátuma: 2021. február 09. kedd
 


20. oldal / 1713

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 192 vendég böngészi