A román építész kamara szeretné, hogy Verespatak kerüljön fel a világörökségi listára (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBukarest, 2020. január 28. - A román építész kamara szorgalmazza, hogy Verespatak kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára - közölte kedden a szakmai szervezet.

Módosítás dátuma: 2020. január 28. kedd Bővebben...
 

Zilahon felavatták Ady Endre egész alakos szobrát (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFKolozsvár/Zilah, 2020. január 26. - Zilah központjában vasárnap felavatták Ady Endre egész alakos szobrát.

Módosítás dátuma: 2020. január 26. vasárnap Bővebben...
 

Richly Zsolt (1941-2020)

E-mail Nyomtatás PDF


Richly Zsolt rajzfilmrendező, Balázs Béla- és Károli Gáspár-díjas, kiváló művész, címzetes egyetemi tanár
Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban, középiskolai tanulmányait a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban végezte el. 1962-ben felvételt nyert a Magyar Iparművészeti Főiskolán díszítő festő szakára, és a szakon akkor egyszeri alkalommal indított animációs osztály tagjaként szerzett diplomát 1966-ban.
Diplomamunkája az Indiában című animációs film volt, mely számos fesztiválsikert könyvelhetett el.
Diplomája megszerzése után a Pannónia Filmstúdió munkatársa lett, ahol egészen nyugdíjba vonulásáig, több mint 25 éven át dolgozott.
Televíziós sorozatok, egész estés TV- és mozifilmek, gyermekeknek készülő produkciók egész sora kötődik nevéhez. Idehaza generációk nőttek fel A kockásfülű nyúl és Kíváncsi Fáncsi kalandjain.
Richly Zsolt grafikusművészként is aktív alkotói életművet tudhat magáénak.
A hatvanas években ifjúsági lapoknak, magazinoknak készített illusztrációkat, majd a hetvenes és nyolcvanas években több népszerű mesehős történetét adaptálta diára. Nagy sikere volt például a Harcsabajusz kapitány valamint a Harcsabajusz és a matrózmajom című szalagos diafilmnek. 1981-ben adták ki a Richly Zsolt által rajzolt A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét dián, a Lúdas Matyi történetét hét évvel később dolgozta fel. A legutóbb pedig Luther Márton életéről készített rajzfilmsorozatot Luther címmel.
A Józsefvárosi Galériában 2002-ben rendezte meg életmű-kiállítását.
Pedagógusi pályafutásának mérföldköve volt 1987, amikor bekapcsolódott az Magyar Iparművészeti Főiskolán, az akkor már 6 éve folyó animációs oktatásba, melynek azóta is oszlopos tagja. Fáradhatatlan lelkesedéssel vetette magát munkába, legyen szó végzős hallgatók diploma felkészítéséről, elsősök bevezetéséről a filmgrafika világába, vagy éppen akkreditációs anyagok elkészítéséről.
Richly Zsolt a hazai animációs filmművészet számos generációját segítette pályára, és ezzel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs oktatásának meghatározó, korszakos személyisége.
Oktatói, alkotói tevékenységének elismeréséül Kopek Gábor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora Richly Zsoltnak 2008. november 14-én a Címzetes Egyetemi Tanár címet adományozta. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadó tanára, illetve „szabadúszó” rajzfilmrendező volt.
Életének 79. évében, 2020. január 24-én hunyt el Budapesten.

Módosítás dátuma: 2020. január 24. péntek
 

A hűség évadát hirdette meg a Soproni Petőfi Színház (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFSopron, 2020. január 21. - Az 1921. december 14-én Sopronban tartott népszavazás századik évfordulója alkalmából a hűség évadát hirdette meg a 2020/2021-es szezonra a Soproni Petőfi Színház - jelentette be sajtótájékoztatón a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden.

Módosítás dátuma: 2020. január 21. kedd Bővebben...
 

Erkel Ferenc Bánk bánjának rendkívüli előadásával ünnepelnek Marosvásárhelyen (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kolozsvár/Marosvásárhely, 2020. január 20. - Erkel Ferenc Bánk bán című operájának rendkívüli előadásával ünneplik szerdán a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen.

Bővebben...
 

Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt fúziójáról döntött a két párt küldöttgyűlése (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Csíkszereda, 2020. január 18. - Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójáról döntött szombaton Csíkszeredában a két párt küldöttgyűlése.

Bővebben...
 

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte az RMDSZ Kolozsváron (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFKolozsvár, 2020. január 18. - Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte szombaton Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek elnöke, Kelemen Hunor szerint a szövetség kihívásai a következő időszakban sem változnak, így a romániai magyarságnak meg kell őriznie identitását szülőföldjén, erős közösségként kell megmaradnia és értelmet kell adni a közösségi létezésnek.

Módosítás dátuma: 2020. január 18. szombat Bővebben...
 

Fúzióra készül az Erdélyi Magyar Néppárt és az Magyar Polgári Párt (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2020. január 16. - Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) arra készül, hogy a szombaton Csíkszeredában tartandó küldöttgyűlésén határozatot fogad el a Magyar Polgári Párttal (MPP) való fúzióról, és kijelöli a két párt egyesüléséhez szükséges lépések menetrendjét.

Bővebben...
 


2. oldal / 2347

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 231 vendég böngészi